kikapcsolódás

2020.08.01. 20:00

A kézműves műhely a legjobb gyógymód a nagyvárosra

Foltvarrókkal telt meg a bányai Hanga tanya. Az ország legtávolabbi szegletéből is szívesen jönnek ide. Azt mondják: a bányai kézműves műhely a legjobb gyógymód a nagyvárosi stresszre.

Andricz Gabriella

Varrógépek zaja töri meg hétvégenként a bányai Hanga tanya csendjét. Bross Erika kézműves tanyája második éve fogadja a nyári hónapokban a foltvarrás kedvelőit.

A legutóbbi pár napos tábornak a környékbeliek mellett budapesti résztvevői is voltak. A program vezetője néhány éve költözött Zsippóra a fővárosból, arra a helyre, ahol elvarázsolta a táj, és ahol megvalósíthatta rég dédelgetett álmát, egy kézműves alkotóműhely létrehozását. Bányán sikerült találnia egy alkalmas épületet mindehhez, és nekilátott az újítgatásnak, mindezt olyan módon, hogy a régi paraszti kultúra nyomai megmaradjanak.

Mára már vendégeket is fogad a bányai porta, a ház berendezése ízlésesen illeszkedik az épület jellegéhez, a téglafalakon a házigazda foltvarrott faliképei teremtenek alkotásra ösztönző hangulatot.

Ottjártunkkor a jókedvű alkotótársaság egy félszín alatt dolgozott elmélyülten. – Húsz éve sajátítottam el a foltvarrás alapjait, és azóta folyamatosan képzem magam, mint ahogy a tábor résztvevői is – mondta Bross Erika. – Nagyon kedvelem a népi motívumokat, és a hímzéssel kiegészített textileket. Itt Somogyban igazi kincsekre találtam, szeretem ezt a vidéket, nemcsak azért mert megnyugtat, hanem mert itt találkoztam olyan emberekkel, akik hasonló módon gondolkodnak a kézművességről, mint én.

A népi kultúra gazdag motívumkincsére, és az abban rejlő szépségekre szeretném felhívni a figyelmét a tábor résztvevőinek is. A háromnapos foglalkozás keretében egy kisebb méretű faliképet készíthettek el a jelentkezők, amelynek kiindulási alapja a szennai református templom fakazettás mennyezete volt.

Térerő híján telefoncsörgés sem zavarta az elmélyülést

A bányai tábor vezetője elmondta: minden résztvevő kapott egy-egy egységcsomagot, amely előre elkészített mintákat tartalmazott, majd szabadon komponálhatták a képet, amit aztán varrás után tovább hímeztek.

– Nagyon szép megoldások születtek, és mindenki elégedett volt a munkájával, még a kezdő foltvarróknak sem okozott nehézséget a varrás – mondta el a táborvezető, majd hozzátette: ezek az alkalmak attól jók igazán, hogy itt tapasztalatokat lehet cserélni, barátságok szövődnek, és a feszültségek is oldódnak a munkafolyamatok során. Nem beszélve arról, hogy itt még tér­erő sincs, így a telefoncsörgések sem zavarják az elmélyült alkotást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában