üdülő fórum

2020.08.22. 19:39

A pártok Aligát akarnak, a helyiek inkább az érdekeik érvényesülését!

Néhány párt politikai ügyet szeretne csinálni a Club Aliga jövőbeni fejlesztéséből. A helyiek többsége ezt nem szeretné -ez is kiderült az Aligai Fürdőegyesület rendkívüli, nyilvános tájékoztatóján.

Koszorus Rita

A Club Aliga lepusztulása az elmúlt évtizedekben mindig adott témát. Változtak a tulajdonosok, majd külföldi kézbe is került, a beígért fejlesztések azonban eddig rendre elmaradtak. Majd 2019-ben került az Appeninn Nyrt. tulajdonába, miután az megvásárolta a Pro-Mot Hungária tulajdonrészét, amely ezután is üzemeltetője marad a roppant értékes komplexumnak. Átfogó, a helyiek érdekeire is figyelő tervek készültek, majd augusztus elején a kormány kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Club Aliga megújítását. Az új tulajdonos például azt írta: a Club Aliga az egyik leghangsúlyosabb turisztikai fejlesztése, amely a térség, tehát Balatonvilágos komoly fejlődését is szolgálja. A cég komoly összegű helyi adót fizet. Az a célja, hogy az üdülőközpont minél korábban új munkahelyeket hozhasson létre, illetve meghatározó turisztikai célpontként a Club Aliga hozzájáruljon a hazai, ezen belül pedig a balatoni turizmus további megerősítéséhez.”

A szombati fórumon több helyi lakos és ingatlantulajdonos arról beszélt, hogy szerintük a kormányrendelet olyan mértékű beépítést tesz lehetővé Balatonaligán, amely következtében nem hogy a kikötőt, de még a hajók árbócát sem fogják majd látni. Attól is tartanak, hogy a módosítás nyomán újra bezárulhatnak a Club Aliga elmúlt években részben megnyílt kapui előttük. Ezzel elzárva utakat, parkokat, amelyek szerintük a település szerves részét képezik. Volt, aki amiatt aggódott, hogy ha felújítják az üdülőkomplexumot és ismét elérhetetlenné válik a Balaton-part – ahogyan az volt a Rákosi-korszakban – akkor az ingatlanok is elértéktelenednek. Volt, aki attól fél, hogy lakásokat, apartmanokat alakítanak ki a Balaton egyik legértékesebb ingatlanegyüttesében, amely következtében több ezer új lakó jelenik majd meg, a most csendes tóparti faluban.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője akadályoztatása miatt nem tudott részt venni a fórumon, de levelében megerősítette: eddig is támogatta az Aligai Fürdőegyesület törekvéseit, s a jövőben is számíthatnak rá. Illetve továbbította Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter levelét, akivel a napokban tárgyalt a Club Aliga jövőjéről. Ebben azt írta, hogy a Miniszterelnökség, mint területrendezésért és építéshatósági ügyekért felelős minisztérium egyeztetést kezdeményezett a tervezett fejlesztésekről a terület tulajdonosával, illetve vagyonkezelőjével. – A beruházó által adott tervek és információk szerint a terület fejlesztése eredményeként az új funkciók mellett továbbra is megmaradnak azok a partszakaszok, amelyek a helyi lakosok számára szabadon hozzáférhetőek és megközelíthetőek maradnak – fogalmazott Gulyás Gergely. Leszögezte: továbbra is ingyenes marad a strand használata a jogosultaknak. – A beruházó nyitottságot mutat a helyi közösség igényeinek figyelembevételére, így javaslom a közvetlen egyeztetést is.

Ezt Witzmann Mihály is megerősítette, azt írta: a találkozó megszervezésében személyesen, készséggel közreműködik.

Az Aligai Fürdőegyesület a Pro-Mot Hungária Kft. ügyvezetőjét is várta a fórumra, Budvári Róbertet, azonban nem tudott részt venni azon. Ám írásos közleményét elküldte, amelyet a Sonline.hu oldalon változtatás nélkül közlünk. Ebben megnyugtatja a helyi ingatlantulajdonosokat, hogy a strand továbbra is ingyenes marad és nem zárnak le területeket. Valamint leszögezi, hogy a Kft. az önkormányzattal áll szerződésben, így azzal egyeztet.

A Balatonvilágosi Önkormányzat részéről várták az üdülőtulajdonosok Takács Károly polgármestert is, ő azonban csak a fórum kezdete előtt távozott a helyszínről. Ám Kletykó István alpolgármester szólt az egybegyűltekhez, elmondta: az önkormányzat mindent megtesz a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok érdekeinek érvényesítése érdekében.

A fórum résztvevőinek kérdéseit követően Balla Péter, a Momentum megyei képviselője szólt a résztvevőkhöz. Arra biztatta őket, hogy írjanak leveleket az illetékeseknek, s ha ez nem vezet eredményre, szervezzenek közös akciókat a Club Aliga megmentése érdekében. Ezután Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő vette át a szót, aki arról biztosította a világosiakat, hogy az ellenzék támogatja őket. A résztvevők egy része tapsolt, a többiek pedig bekiabálással adtak hangot nemtetszésüknek. Hiszen sokan úgy gondolták, hogy nincs szükség politikára, hanem függetlenül kell tenni a Club Aligáért. Bősz Anett, a Liberálisok elnöke pedig arról beszélt, hogy ne adják fel a reményt az aligaiak és világosiak.

Mi lesz veled Club Aliga? (!)(keret)

A fórum után a Club Aliga bejáratánál tartott sajtótájékoztatót Potocskáné Kőrösi Anita, Bősz Anett valamint Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja, Szendefy Mária, az LMP Somogy megyei elnöke, Kamasz Julianna, a Momentum fonyódi alapszervezetének elnöke és Gurmai Zita, az MSZP elnökségi tagja, országgyűlési képviselő.

Potocskáné Kőrösi Anita a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ismét le akarják zárni a Club Aligát.(?) Kijelentette: azt szeretné mind a hat párt, ha a Balaton mindenkié lenne és a kormányrendeletet vonják vissza. – Ez minden magyar ügye, függetlenül attól, hogy a Balaton-parton vagy az ország más területén él – fogalmazott. Gurmai Zita beszámolt arról, hogy a balatoni szabadstrandokért indított aláírásgyűjtést már 100 ezernél is többen támogatták. Ráczné Földi Judit elmondta: közösen szeretne a hat párt fellépni a tízezer helyi lakosért. S, ha kell a Club Aligához láncolják magukat az ügy érdekében. (?)

Szendefy Mária megyei LMP elnök a partmenti sáv szabad használhatóságát emelte ki. Kamasz Julianna azt mondta, 2022-ben véget vet a Momentum a „rabló privatizációnak, s a korrupciónak”. Bősz Anett pedig azt mondta: a helyiek élete nem szólhat a harcról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában