Balaton átevezés

2020.08.16. 20:00

A vihar sem szegte a kedvüket

Vasárnap rendezték a hagyományos Balaton-átevezést Fonyódon, a kutyás strandon. A több mint háromezer indulónak nem csupán az átkelés izgalmával kellett számolnia. A rosszra forduló időjárás miatt egy időre felfüggesztették a vízi járművek indulását.

Barkóczy László

Már a kora reggeli órákban megteltek a fonyódi kikötő melletti utcák. Autók és emberek végeláthatatlan sora kígyózott a fonyódi kutyás strand felé, hogy vízre bocsájthassák hajóikat. A szervezők ebben az évben már készültek a tömegre, és külön parkolózónákat jelöltek ki az autóval érkező versenyzők számára.

 

Az átevezés évről évre nagyobb tömegeket vonz, így nem volt meglepő, hogy a kilenc órás rajtot előrébb hozták fél kilencre, hogy minél hamarabb vízre szállhasson mindenki. Mint később kiderült, szükség is volt erre a módosításra az érkező rossz idő miatt.

Lapunk, illetve online portálunk, a sonline.hu is képviseltette magát a versenyen. A vízre szállás gördülékenyen zajlott, ahogy a mólós indítás is, így az első pillanatokban fel sem tűnt a legtöbbeknek, hogy nyugat felől komor felhők gyülekeznek.

Bármilyen emberi erővel hajtott vízi járművel teljesíteni lehetett a kilenc kilométeres távot. Az elmúlt évekhez képest több sárkányhajó indult, de nagyon megugrott az úgynevezett SUP-ok száma, ami egy felfújható deszka. Evezni lehet rajta ülve, térdelve vagy akár állva is. Idén sem maradhattak el a különleges járművel indulók. Volt, aki pedállal hajtotta deszkáját vagy kajakját, de többen kemping- vagy horgászszéket is szereltek hajójukra, így téve kényelmesebbé az utazás perceit.

A szervezők a hajókat különböző kategóriákba sorolták, így volt, aki az idővel is versenyzett egy-egy jobb helyezésért.

A verseny során olykor előfordult, hogy felborult egy-egy hajó, vagy leestek a deszkákról, de a mentőcsapatok példásan tették a dolgukat, senkinek nem kellett pár percnél tovább a vízben úszkálnia.

A korán indulókat a Balaton közepén kapta el először egy gyenge eső, ám ekkor még viharjelzés nem volt, és szerencsére szél sem kísérte az esőt. A hullámzás elfogadható volt, inkább csak a távolban elhaladó nagyobb hajók, vagy a segíteni igyekező vízimentők korbácsoltak nagyobb tajtékokat. Badacsony előtt, egy sárga bóját megkerülve fordulhatott vissza a mezőny.

Délelőtt tizenegy óra felé vált világossá a vízen lévők és a szervezők számára is, hogy az időjárás olyannyira elromlott, hogy a versenyt fel kell függeszteni. Akit lehetett, visszafordítottak, vagy segítették a partra jutását, de a viharjelzés és az egyre hevesebb esőzések miatt a hajósoknak el kellett hagyniuk a Balatont.

Dél, fél egy felé csendesedett az eső, és tisztult ki az ég annyira, hogy a szervezők ismét lehetőséget biztosítottak az indulásra. Erre már nem volt a versenyzőknek sok idejük, hisz a szabályok értelemében egy óráig meg kellett kezdeni az átkelést.

A megméretés végül rendben lezajlott, a vihar idején is türelmesen várták az időjárás jobbra fordulását a versenyzők. Ez nem véletlen, hiszen olyan élményt szerezhettek, melyet tényleg kár lett volna kihagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában