hektár gondok

2020.08.16. 07:00

Az özönvíz a napraforgónak sem tetszett

A 29 ezer 504 hektárnyi napraforgó átlagtermése – hektáronként – három tonna körül várható. A somogyi gazdálkodók szerint a következő hetek még tartogathatnak meglepetést: érzékeny veszteséget okozhat az aszály, de tetemes kárt idézhet elő egy váratlan vihar is.

Harsányi Miklós

– A biztosító képviselője éppen kedden járt nálunk – mondta Zarka Norbert böhönyei családi gazdálkodó. – Hatvan hektáron van napraforgónk és a növény két hektáron károsodott a nagy viharban. Csaknem 870 ezer forint kárt állapítottak meg.

A júliusi villámár során egy óra alatt nagyjából 65 milliméter eső hullott, míg 24 órán belül 230 milliméter csapadékot mértek. A böhönyei termelő abban reménykedik, hogy a tavalyi hektáronkénti 4,5 tonnával szemben idén is elérik a négytonnás hozamot. Kétféle napraforgót termesztenek, s szerinte a siker titka a jó fajtaválasztás. Egyelőre nincs szerződésük, minden bizonnyal egy felvásárlónak adják el a terményt, s azt szeretné, ha tonnánként legalább 120 ezer forintot kapna.

Jancsekity Ferenc, a Somogyvári Mezőgazdasági Zrt. elnöke közölte: a 200 hektárnyi napraforgó érési stádiumban van, a deszikálást augusztus végére időzítik. Az árak folyamatosan esnek, most egy tonna napraforgó 110-112 ezer forintba kerül. Szerinte ennél magasabb összeget érdemelnének.

Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke hangsúlyozta: a kereskedők sok mindent mérlegelnek üzletkötés előtt, de a gazdák tökéletesen tisztában vannak a termelési költségek drágulásával. Épp ezért jogos elvárás részükről, ha tonnánként nagyjából 130 ezer forint körül alakulna a felvásárlási ár, akkor már némi nyereséget is elkönyvelhetnének. – A helikopteres deszikálást (érésgyorsítást) augusztus 25. körül tervezzük – mondta. – 120 hektáron esedékes a munka, ez a megoldás gazdaságosabb számunkra, mint ha hidas traktorral végeznék el a feladatot. A légi akcióban ráadásul nincs taposási kár.

Olcsóbb lehet az idén az étolaj

– A korábbinál jobb állapotban van a napraforgó – tájékoztatott Rideg Gábor, a barcsi Dráva Coop Zrt. termelési igazgatója. – A tavalyi 80 helyett most 120 hektáron ter­mesztünk napraforgót. Egy éve a három tonnát sem érte el a hektáronkénti hozam, idén ennél több mint 20 százalékkal magasabb átlagtermésre számítunk. Ebben döntő szerepet játszik, hogy kiegyenlített volt a csapadékeloszlás.

Az áru egy részére leszerződtek, több belföldi olajfeldolgozónak adják el a terményt. Hanyecz Imre, a kaposvári MG Produkt Kft. ügyvezető igazgatója közölte: mivel jó napraforgótermés várható Magyarországon, Romániában és Ukrajnában, így több feldolgozó árcsökkenésre számít, s most nem rendelnek árut. A somogyi cég még az év elején 15 ezer tonna napraforgóra szerződött, egyelőre kivárnak a felvásárlással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában