zeneszó

2020.08.13. 17:30

Keserédes emlékekkel térnek haza a zenetáborból

Gyerekzsivajtól volt hangos három napig a Zselickisfaludi Református Ifjúsági Otthon. A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola fúvószenekarainak táborában a tanulásé volt a főszerep.

Turbéki Bernadett

Dr. Drahos Béla, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi tanára folyamatos élőkapcsolatban volt a táborozókkal, és részt vett a szakmai munkában. Egy koncert keretében elbúcsúztatták Major András karmestert is, aki ezek után Budapesten dirigálja majd a Magyar Honvédség Központi Zenekarát.

Major András tovább adta a karmesteri pálcát

Major András tizenkét éven át vezette a Kaposvári Fúvószenekart. Megszámlálhatatlanul sok elismerést hoztak minden zenei versenyről, fesztiválról, és találkozóról. – Ha a zenekarokra gondolok, elsőre a rengeteg munka jut eszembe, ami mindig meghozta a gyümölcsét. Sok helyen voltunk, ahol sikereket értünk el a közös munkának köszönhetően – mondta Major András, aki időközben kétszer építette fel a zenekarokat generációváltás miatt.

A tizenkét év alatt nevettek-sírtak, előfordult, hogy mindkettőt egyszerre sikerült produkálniuk.

– Az egyik legemlékezetesebb élményünk, amikor egy jaltai versenyen vettünk részt Ukrajnában. Egy tizenkét méter magas Lenin szobor alatt kellett zenélnünk – emlékezett vissza a karmester. – Az út során minden létező dolog megtörtént velünk: ellopták egyik tanítványunk útlevelét, akit elég kacifántos módon tudtunk hazahozni. A busz kigyulladt, lemerült az akkumulátor, a szélvédő megrepedt, a határon kilenc órát várakoztattak bennünket, lecsatolták az utánfutónkat, és többször megbüntette a buszunkat a rendőr – sorolta egyetlen út élményeit a karnagy.

– Kárpótolt bennünket az, hogy a nyolctagú, nemzetközi zsűri nekünk ítélte a legnagyobb díjat – tette hozzá. A zenekarvezetőt a Zselickisfaludon rendezett fúvós táborban búcsúztatták zenével, ahol ő maga is pálcát ragadott. Az est végén a zenekari tagok személyes ajándékokkal köszönték meg a karmester több mint egy évtizedes munkáját.

– Nem kell ahhoz külföldre menni, hogy valaki érvényesülni tudjon – mondta a búcsúztatón Nagy Tamás, a zeneiskola intézményvezetője. András pályája igazi sikertörténet, és Kaposvár büszke lehet rá – mondta az igazgató.

A búcsúzó zenekarokban helyet foglaltak most azok is, akik a kezdetektől fogva részt vettek a munkában. – Nem búcsúzunk, csupán köszönetet mondunk! – emelte ki Szabó Klaudia, a zeneiskola intézményvezető-helyettese kezében egy klarinéttal. Neki köszönhetően számtalan szakmai programhoz sikeres pályázatokat használhattak fel a megmérettetésekre való eljutáshoz és az ottani részvételhez.

A búcsúztató zene egy hangulatos pajtából csendült fel, amely rögtönzött hangversenyteremként szolgált a megható eseményre. A melódiák a két új, és az elköszönő karmester vezetésével szólaltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában