nyelvsulik a pácban

2020.08.07. 09:00

Diplomával a kézben nem látogatják már a nyelviskolát

Bár újra kinyitottak, bajban vannak a somogyi nyelviskolák is. Vannak, amelyek bezártak a koronavírus-járvány ideje alatt és olyan is, amely átállt az online oktatásra, ám így is elvesztették tanulóik felét. Sokan azért nem jönnek hozzájuk, mert diplomájukat nyelvvizsga nélkül is megkaphatták.

Góz Lilla

Kézfertőtlenítő fogadja a diákokat az egyik nyelv­iskolában, egy hónapja nyithattak újra. A termekben csak három tanuló tartózkodhat másfél méterre egymástól, mindenkin szájmaszk van. Éder Lilla másfél éve tanul itt angolt, fia is a nyelviskolában készült fel a felsőfokú nyelvvizsgára. – Szerettem volna középfokú ismereteimet felfrissíteni – mondta. – Nekem nagyon bevált, hogy a magán és a csoportos órákat ötvözik és a saját tempómban haladhatok – mondta.

– Amikor megtudtuk, hogy nem lehetünk nyitva a járvány miatt, azonnal egy saját fejlesztésű online rendszert dolgoztam ki, amelyet pár hét alatt a diákok és az oktatók is elsajátítottak – mondta el Pfundt Szilvia, a kaposvári Happy End nyelviskola tulajdonosa. Hozzátette: hetente nyolcvan diák tanult náluk, de a vírus lefelezte a tanulók számát. Havi bevételük ötöde volt a koronavírus előttinek, de megtartották minden dolgozójukat.

– Van, aki azt mondta, hogy három gyerekkel egész nap a gép előtt ült, nincs energiája még egy nyelvórára, de akadt olyan is, aki azóta is ragaszkodik az online tanuláshoz, mert kényelmesebb számára – jegyezte meg a nyelviskola tulajdonosa. Sok rendőrnek, mentősnek, katonának pedig a járványhelyzet miatt nem volt ideje nyelvet tanulni.

Nem segített helyzetükön, hogy a kormány döntése értelmében a diplomát idén nyelvvizsga nélkül is megkaphatták a hallgatók. – Volt, aki nyíltan elmondta, csak a papír miatt járt a nyelviskolába, s a rendelet kihirdetése után nem is jött többet – mondta Pfundt Szilvia. – A moratórium azonban azokra nem vonatkozik, akik most kezdik vagy folytatják tanulmányaikat.

Nyelvtudásra éhes nagyik a padban

Pfundt Szilvia nyelviskola-tulajdonos azt mondja, kitolódik a felső korhatár, például egy nagymama is beiratkozott nemrégiben hozzájuk. – Lánya külföldön él és a férje nem magyar anyanyelvű, de szeretne vele beszélgetni angolul – jegyezte meg.

Ám nemcsak a somogyi nyelv­iskolák, hanem a magántanárok is diák nélkül maradtak a járvány idején. – Ugyanis sajnos sok esetben az online rendszer nem tudta pótolni a személyes találkozást – jegyezte meg az egyik kaposvári magántanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában