Minden napra Balaton

2020.08.13. 15:49

Életveszélyes lehet, ha agyunk szabadság üzemmódba kapcsol

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke szerint az a legveszélyesebb, ha agyunkat nyári üzemmódba állítjuk a strandra érkezve.

Sonline

Alsóörs, 2020. augusztus 13. Vízimentõ az alsóörsi strandon 2020. augusztus 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón a vízimentők a tipikus vízi baleseteket mutatták be. Ezek közül kiemelkedik a napégés és napszúrás, de vezető probléma a szemsérülés, amelyet az iszap dobálásával szedhetünk össze.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a felfújható vízi játékok lehet, hogy trendik, de nem drágábbak mint az életünk. Ezért mindenkit arra kértek, hogy ha elvinné a víz az unikornisos úszógumit és nem tudunk úszni, ne induljunk utána. A Vízimentők egyik legfontosabb tanácsa, hogy minden esetben hívjunk segítséget, ha észleljük a bajt.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) vezetője Alsóörsön elmondta: évek óta tanulmányozzák a strandi balesetek okait, de a megelőzés – tájékoztató kiadványok, táblák, médiamegjelenések – ellenére évről évre visszatérnek bizonyos problémák. A szakember úgy fogalmazott: amikor „az agyunk szabadság üzemmódba kapcsol„, gyakran szembemegyünk a logikával és a józan ésszel, veszélybe sodorva önmagunkat.

Bagyó Sándor kiemelte: fontos, hogy a fürdőzők ismerjék saját határaikat és csak olyan messzire menjenek a vízbe, ahonnan biztonságosan ki tudnak jönni. Sokan szeretnek a strandbóján belül, a mély vízben fürdőzni, de Bagyó Sándor szerint sokkal biztonságosabb nem befelé, hanem a parttal párhuzamosan úszni vagy megszervezni kíséretünket, hogy ne egyedül legyünk a mély vízben.

Hangsúlyozta azt is: a sekély víz is életveszélyes lehet. Minden évben történik haláleset vagy maradandó bénulás különböző fürdőeszközökről ugrálás miatt. A közelmúltban Siófokon ugrott a 80 centiméteres vízbe egy fiatal, akin már nem tudtak segíteni – mondta.

Bagyó Sándor szerint a fizetős strandok jóval biztonságosabbak, mint a szabadstrandok, hiszen minőségibb szolgáltatásokat nyújtanak a fürdőzőknek. Hozzátette: Alsóörsön magaslesből, valamint a vízen úszó mentőkatamaránról is ügyelnek a strandolókra a vízimentők. Emellett a fürdőlépcsők jó minőségűek, le vannak takarítva, alkalmasak arra, hogy csúszásmentesen vízbe jussanak az emberek, a vízmélységet pedig a strandbóják mellett tábla is jelzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában