augusztus 20

2020.08.20. 20:00

Ezeréves útmutatás hozhat ma is változást számunkra

Szent István király a megtérésével és Krisztus követésével ma is példa – mondta Varga László megyéspüspök augusztus huszadikán a Kossuth téren rendezett szabadtéri szentmisén. Az államalapítás ünnepén Szita Károly, Kaposvár polgármestere pedig azt emelte ki: Szent István azért alapított államot, mert abban látta a magyarság megmaradásának zálogát.

Marosi Gábor

A magyar nép az elmúlt évszázadokban tudta, hogy ki ellen kell harcolnia, ki az ellenség, ma azonban sokkal nehezebb helyzetben vagyunk – kezdte prédikációját Varga László. – Olyan diktatúrák törnek ránk, amelyeket arctalan titánok irányítanak, a Bábel mostani építői. Rejtett, alulról jövő és látszólag jónak tűnő diktatúrákkal akarják leigázni, irányítani, uralmuk alá vonni népünket és országunkat. Ezeknek a működését sokkal nehezebb felismerni és harcolni sem könnyű ellenük. Ilyen a relativizmus és a digitális diktatúra – hangsúlyozta a megyéspüspök.

 

Varga László szerint e két elnyomás úgy védhető ki és úgy lehet szembeszállni vele, ha vissza tudjuk szerezni a szabadságunkat. Kiemelte: ugyanazt kell tennünk ma is, amit ezer évvel ezelőtt Szent István tett, ez pedig nem más, mint a megtérés. Ehhez viszont mindenkinek változtatnia kell a nézőpontját – tette hozzá a megyéspüspök.

Az augusztus huszadikai szentmisét zenés-táncos műsor követte a Kossuth téren felállított színpadon. Közreműködött a Déryné Vándorszíntársulat, a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar. Szita Károly, Kaposvár polgármestere az ünnepségen elmondta: az elmúlt hónapokban az vált a legfőbb céllá, hogy mindannyian megmaradjunk, ne veszítsük el egymást, ne sérüljön a közösségünk, a bajban megtartsuk a másikat, valamint, hogy segítő kezet nyújtsunk és alkalmanként mi is ugyanezt remélhessük másoktól.

Szita Károly kiemelte: Szent István bő ezer évvel ezelőtt azért alapított államot, mert abban látta a magyarság megmaradásának zálogát. Keresztény értékrend alapján szerveződő és létező, az egymás iránti felelősséget és szeretetet hangsúlyozó csodálatos országot alkotott a Kárpát-medencében. Ez az ország ezer év múltán még mindig itt van, mert ez a morális talapzat kibírta az évszázadok nyomását – tette hozzá.

Az államalapítás ünnepén Varga László megyéspüspök megszentelte az új kenyeret, Kaposvár polgármestere pedig megvágta a nemzeti színű szalaggal átkötött hatalmas cipót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában