interjú

2020.08.27. 20:00

Hiába a rengeteg fejlesztés, az őszinte mosoly most hiányzik

Tisztességes férfi ember sem a hálószobatitkokról, sem a szomszédjáról nem beszél, de itt és most a Balaton partján nekünk érdemes egymás tapasztalataira figyelni – ezt mondta Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere, amikor a választásokat követő időszak történéseiről kérdeztük.

Lengyel János

Fotó: NEMETH LEVENTE

– Milyen volt az elmúlt majd egy év a Balaton partján?

– Ha megnézzük, hogy mi történt és mi történik Keszthelyen, Balatonszemesen, Balatonföldváron és a többi parti településen, akkor azt látjuk, mintha egy láthatatlan karmester vezényelne egy azonos kottából játszó zenekart – felelte Holovits Huba.

– Ne legyen ilyen talányos, mire gondol?

–Azokra a civil köntösbe bújtatott új „kezdeményezésekre” gondolok, amelyek úgy akarják hazugságokkal, kitalációkkal, csúsztatásokkal befolyásolni a helyi közéletet, hogy közben nem vállalnak felelősséget semmiért.

– Balatonföldváron is van ilyen? Van Kéve? Itt vállaltan mosolygókról olvastam…

– A báránybőrt is hívhatjuk bárminek, ha baloldali ordasok laknak benne.

– Nem a pártok helyi szervezetei politizálnak?

– De, csak civil köntösbe bújnak! Itt és most álcivilek botránypolitizálnak.

– Na, ezt nézzük csak meg részletesebben!

– Azt gondoltam, hogy tavaly ősszel a választások után véget érnek a csatározások, együtt haladunk a megbékélés felé, hiszen egy ilyen kisvárosban mindenki ismer mindenkit. Ennek éppen az ellenkezője történt. Így van ez számos településen, de bennünket ez nem vigasztal. Az jól látszik, hogy egy központi kotta szerint játszik az ellenzék, fészbukcsoportok, trolloldalak mögé bújva a mágikus civil burokban megy a város és vezetőinek szapulása. Semmi nem tetszik, itt semmi sem jó, egyértelműen politikai feladatot hajtanak végre. Vannak foglalkozásaik, rendezvényeik, prominens meghívottakkal, havilapot, de inkább agit-prop kiadványt működtetnek és nem is olcsót. A valóságot más megvilágításban, egy párhuzamos, másik valóságként tálalva ismételgetnek ezerszer lerágott témákat. A cél egyértelmű, szó sincs segítő kritikákról, a város vezetése ellen hangolják a közvéleményt. Az önkormányzat például nem engedhet meg magának ilyen minőségű kiadványt, mint ők. Bár annak a hátoldalán látszik, ki finanszírozza.

– Ki?

– Az erősödő civil közösségek nevű egyesület pályázatán nyerték a pénzt. A finanszírozó ismert, a Nyílt társadalom alapítványok ernyőszervezet alá tartozó csoporthoz sorolható. A fészbukon sokkal aktívabbak, hergelnek, csúsztatnak. Egy év elteltével sem tudnak leállni.

– Mit gondol, valójában mi vezérli őket?

– Az egyértelmű, a károkozás, a helyi közélet elbizonytalanítása. Nem lehet konstruktív párbeszédet folytatni velük, mert nincs ötletük, elképzelésük, pusztán mindenre nemet mondanak, ami fejlesztés lenne.

– Valamit mégis mondanak…

– Lényegében minden településen ugyanazt mondják. Nálunk például azt, hogy szeressük egymást, beszélgessünk, mosolyogjunk. Azt, hogy milyen forrást mire, hogyan kellene felhasználni, erről nem hallunk.

– Önöknél van egy képviselőjük a testületben.

– Valóban. A hétből egy képviselő tartozik hozzájuk, így szavaztak a földváriak. Mi ezt tudomásul vesszük, de valamennyien földváriak vagyunk! Eddig egyetlen ötletet sem tolmácsoltak felénk. Az első egy-két hónapban voltak hozzászólásai a képviselőtársunknak, ma már ez sem jellemző. Mindig van egy nem szavazat, de hogy az miért született, arról nem tudunk. Például arról sem mondott egy fél mondatot sem a képviselő, hogy miért nem fogadja el a költségvetést, mi a baj vele. Ez vonatkozik a városi beruházásokra is.

– Az építés előtt álló e-kikötőre is?

– Igen. Miközben ez egy 2 ezres városban egy 2 milliárdos fejlesztés, a déli parton egyedüliként nyert… Ráadásul a jobbikos listás ország­gyűlési képviselő itt fotóztatja magát a helyi DK-sokkal együtt azzal a szöveggel, hogy ez a strand itt megszűnik majd. Miközben egy 21. századi modern közösségi tér jön létre, a mostaninál is nagyobb, vélhetően ingyenes stranddal, ami Földváron évszázada nem szokásos.

 

Politikai haszonszerzés mérgezi meg a várost jellemző vendégszerető légkört

Mi igyekszünk folyamatosan tájékoztatni arról, hogy mit és miért akarunk, s azt miből valósítjuk meg. Minden kérdésre válaszolunk. De az álcivileknek nem kell e-kikötő, nem kell nekik az ország második legnagyobb szabadtéri színpada, de talán bölcsőde, óvoda sem, semmi sem..., s ők vádolnak azzal minket, hogy kettészakítjuk a várost – felelte Holovits Huba, hogy a helyiek vajon tudják-e, mi történik Balatonföldváron.

– A legtöbbet és a legtöbb szavazattal megválasztott képviselő-testületi tag vagyok, 22 éve csinálom. 26 évesen kezdtem a képviselőséget. Háromszor választottak polgármesternek. Van némi rutinom az ilyen helyzetek kezelésében is. A tevékenységük nem politikai szempontból káros, mert az ellenzéknek az a dolga, hogy kritizáljon, indoklásra kényszerítsen. De ők tudatosan vagy akaratlanul is egyszerűen kárt okoznak – tette hozzá.

– Mi teljes egészében a turizmusból élünk, speciális helyzetben vagyunk, évszázados múltunk, eredményeink vannak. Jelentős fejlesztések előtt állunk, s határozott elképzeléseink vannak arról, hogy merre menjünk. Ha valaki ezt a Földvár körül kialakult, befogadó, vendégszerető légkört saját politikai haszonszerzése érdekében lerombolja, az nem nekem, hanem a településen élőknek, Balatonföldvárnak okoz kárt. Borzasztó hallani, amikor az ország másik végéből érkező vendégek azt kérdezik a kollégáimtól, igazak-e az általuk olvasott hazugságok. Hogy le akarjuk-e betonozni a szabadstrandot, hogy parkolókat építünk a parton, hogy elvesszük a területet a fürdőzőktől. Például minden ellenzéki média azzal volt tele, hogy a rendőrség iratokat foglalt le nálunk. Amikor kiderült, hogy minden rendben van, nincs bűncselekmény, arról csak a megyei lap írt. Azt gondolom, ez az egész műsor addig tart, amíg a pénzből futja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában