fotók

2020.08.31. 17:30

Jövő nyáron új bázisról indulhatnak a lellei gyermekmentők

Letették hétfőn a balatoni mentési pont alapkövét. A tervek szerint jövő nyáron már innen indulhatnak segíteni a Magyar Gyermekmentő Alapítvány orvosai és mentőápolói. Az idei szezonban több mint kétszáz esetben segítettek Balatonlelle és ötven kilométeres körzetében.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Mérföldkőhöz érkezett hétfőn a Magyar Gyerekmentő Alapítvány. Letették mentési pontjuk alapkövét Balatonlellén a Tabán utcában.

– Különleges alkalom a mai, összeért a gyerek-család-egészségügy és a nemzetstratégia, nincs annál fontosabb az országban, hogy a kívánt, remélt, tervezett gyerekek megszülessenek, és épen, egészségesen fel is nőhessenek – kezdte köszöntőjét Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte: mikor a szülőknek sürgős segítségre van szükségük, számíthatnak a gyermekmentőkre, akik a jövőben egy új, korszerű helyen dolgozhatnak a gyerekek egészségéért. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a jövőben a balatonlellei mentőállomás is megújulhat több száz millió forint kormányzati támogatásból.

– Balatonlelle olyan bázis a tó partján, ahol főleg a nyár folyamán szükség van a mentősök és a gyerekmentők összehangolt gyors sürgősségi ellátására – jegyezte meg a képviselő. A termek szerint mentési pont közel 50 millió forintból jövő nyárra készül el.

– 8500 bajtársam évente 1,2 millió betegnek segít, közülük 45 ezer gyermek, ezért is nagyon fontos, hogy tavasztól őszig plusz a gyermekmentők is szolgálatot teljesítenek a Balatonnál – mondta el Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A Masterplast Nyrt. öt éve egy dolgozói kezdeményezés révén segíti a gyerekmentők munkáját. Számos orvosi eszköz beszerzését támogatták.

– A mentési ponthoz garantáljuk az építőanyagot és a szaktudásunkat is hozzá tesszük az építkezéshez – mondta Ács Balázs, a vállalat alelnöke. A gyermekmentők 13 éve teljesítenek szolgálatot Balatonlellén, amely idő alatt az önkormányzat biztosította a szállásukat, amelyet értékesítenek a jövőben és egy szálloda épülne a helyén. – Nagyon fontos munkát végeznek, szakmai felkészültségükkel többször életeket mentettek meg – emelte ki Kenéz István, Balatonlelle polgármestere.

A befejezéshez kell még a segítség

– Az idei nyár folyamán több mint kétszáz esetben nyújtottunk egészségügyi ellátást, kiemelkedően sok sérüléssel járó gyereket láttunk el, viszont kevesebb vízi balesethez riasztottak minket – mondta Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója. Hozzátette: szeretnék már szeptemberben megkezdeni a balatoni mentési pont építését, ahol a személyzetnek szálláshelyet alakítanak ki, mentőbeállót töltőhellyel, valamint egy vizsgáló helyiséget is létrehoznának. Az anyagi forrás az épületre van meg, de bíznak abban, hogy a berendezések és egyéb szükséges eszközöket segítséggel be tudják szerezni, hogy jövő nyáron már innen indulhassanak életeket menteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában