fotók

2020.08.31. 13:30

Katonai emlékművet állítottak Ancsának

A magyar katonai szállító repülés és az An-26 típusú repülőgép, az azt kiszolgáló hajózó és műszaki állomány emlékére avattak emlékművet Siófok-Kilitin.

Koszorus Rita

Fotó: NemA

A hajdani 89. Szállító Repülő Század nevében Horváth Buci István nyugalmazott törzszászlós ötlete alapján készült el az emlékmű. – Negyvenhat év alatt 1400 ember volt, aki részt vett közvetlenül a repülőgépek kiszolgálásában négy helyszínen az országban: Kecskeméten, Tökölön, Szolnokon és Szentkirályszabadján – mondta Horváth Buci István. Aki maga is egy ilyen gépmadáron kezdte pályafutását Szentkirályszabadján, majd onnan Taszárra került, ahol egy SZU-22-be ült át és a felderítő századtól szerelt le.

 

Azt mondta, azért éppen Kilitire esett a választás, mert több egykori kolléga is dolgozik itt. A pilóta elképzelése szerint egy An-26 múzeum is létesül majd Kilitin, s tavaszonként egy „ancsás találkozót” tartanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában