új kenyér

2020.08.19. 20:00

Kovásszal, a hagyományos eljárással készül az új kenyér megyeszerte

Tíz százalékkal drágult a kenyér az idén. A pékségek szerint tavaly év végén egy lisztárváltozást már lenyeltek, de már tovább nem tudnak várni az emelkedő költségeik miatt. A koronavírus-járvány alatt komoly bevételkiesésük volt, augusztus huszadika előtt sem tapasztalnak keresletnövekedést.

Góz Lilla

Sorakoznak a cipók és kilós kenyerek az egyik kaposvári pékségben. Egymás után kerülnek a péklapátra, majd a forró sütőbe. Augusztus 20-ra háromkilós kenyér is készül. A fehér kenyér továbbra is a slágertermék, de egyre többen keresik a dupla kovásszal készült parasztkenyeret és a szénhidrát csökkentett barna pékárut. A korábbi években megállás nélkül, napokon át készültek a nemzeti ünnepre, ma nincs ekkora a kereslet.

– Augusztus 20-a előtt már kiürül a város, sokan elutaznak, inkább utána keresik fel pékségünket, s nem vesznek nagyobb mennyiséget – mondta Ojtó Lajos, egy kaposvári pékség tulajdonosa. – Sokan a multiáruházakban vásárolják a kenyeret, a helyi pékségekbe egyre ritkábban térnek be. – Nehéz év az idei, a járvány alatt a forgalmunk a felére esett vissza, a vidéki boltokba kevesebbet szállítottunk, az éttermek és iskolák bezárását is nagyon megéreztük – mondta Ojtó Lajos. Megjegyezte: idén mindössze tíz százalékos kenyérárdrágulás volt tapasztalható, ezzel szemben az alapanyagok közül például az étolaj a duplájára drágult. – Drágább a hús, a gyümölcs, a zöldség, a cukor, csak a kenyér ára nem változott – sorolta Ojtó Lajos.

– A járvány alatt komoly termeléskiesések voltak a sütőiparban, ennek ellenére a pékek végig dolgoztak, kitartottak, sehol nem volt kenyérhiány – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Hozzátette: az alapanyag-ellátás nincs veszélyben, 5,2 millió tonna búza terem évente Magyarországon, ebből 1,2 millió tonnát használ fel a hazai sütőipar.

– Bár nem lett rekordtermés, de kiváló a minőség, még bőségesen jut külföldre is az étkezési búzából – jegyezte meg Septe József. Kiemelte: a munkaerőhiány miatt egyre több pékségnek kell a gépesítés, az automatizálás felé nyitnia. – Nagyon nehéz szakképzett munkaerőt találni, kilátástalannak látjuk emiatt a helyzetet – mondta.

 

Csúcsra jár a barcsi malom

A több mint száz éves barcsi malomban július vége óta őrlik az idei búzát. István József tulajdonos elmondta: a malom az 1920-as évek elején épült, a hengerszékek és minden gép akkori, csak a sziták és szűrők modernebbek. Szitálják, őrlik és a zsákokba már a kész, friss liszt folyik. Naponta 28 tonna búzát tudnak feldolgozni. Idén is vállalták, hogy a Magyarok Kenyere Programban a gazdák által összegyűjtött búzát lisztté őrlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában