Minden napra Balaton

2020.08.25. 14:00

Láblógatók hajókáztak a LáriFári vitorlásán

A várpalotai családok átmeneti otthonában élő szülőknek és gyermekeiknek szervezett balatoni vitorlázást hétfőn a kaposvári LáriFári Alapítvány. A hajó a tihanyi kikötőből indult Szántód irányába, a résztvevők pedig két és fél órán át élvezhették a kirándulást. Az egynapos programban hetvenen vették részt.

Marosi Gábor

Fotó: Karsai Tímea

Óriási élményben volt része a tízéves Síjer Elizabethnek és négy testvérének. A gyerekek amellett, hogy hajón átszelték a Balatont, még fürödni is tudtak a tóban. Elizabeth szerencsésnek mondhatja magát, hiszen többször járt már a Balatonnál, voltak azonban olyan társai, akik most látták először a tavat.

Az ötgyermekes édesanya, Kalocsai Izabella is élvezte a kirándulást. Korábban már csónakázott a Balatonon, de vitorláson most ült először. Nagyon örült annak, hogy az alapítvány lehetővé tette a vízi napot. – Azt gondolom, hogy sikeres volt a napunk – fogalmazott Paskáné Hosszú Adrienn, a LáriFári Alapítvány elnöke. – Minden résztvevő boldog volt és élvezte a vitorlázást. Amikor elindultunk, volt egy kis szél, így jól haladtunk, szélcsendben pedig a fürdésé volt a főszerep. Kaptak a gyerekek mentőmellényt és a hajóról beleugorhattak a tóba, ezzel nagy örömet szereztünk nekik. Mi szervezők egy motoros hajóval kísértük a vitorlásokat, nagyon jó volt látni a gyerekek arcán a boldogságot.

– Már nyolc éve szervezünk vitorlásnapot – folytatta az alapítvány elnöke. – Idén első alkalommal csatlakozott hozzánk a Nanushka nevű katamarán is, amelyik idén megnyerte a Fehér Szalag versenyt. Erre a hajóra is felszállhatott néhány gyerek, de csak motorcsónakból, mert a jármű nem tudott kimenni a part közelébe. Természetesen ezt is élvezték a fiatalok. Délután a kikötőben folytatódtak a programok, ahol a gyerekek és a szülők különféle ügyességi játékokat próbálhattak ki – tette hozzá Paskáné Hosszú Adrienn. A vitorlás program szeptemberben Balatonlellén folytatódik, ahol somogyi intézmények lakói élhetnek át hasonló élményeket.

Elsődleges céljuk az átmenetileg nehéz helyzetbe került családok támogatása, ám idén több programjuk is elmaradt

A LáriFári Alapítvány elsődleges célja a bármely okból – különösen, de nem kizárólag betegség miatt – átmenetileg nehéz élethelyzetbe került gyermekek és családjuk támogatása, segítése, életkörülményeinek javítása. – A járványhelyzet miatt idén két vitorlázást nem tudtunk megszervezni – mondta Paskáné Hosszú Adrienn elnök. – Ezek után azt gondoltuk, hogy ebben az évben nem is tudunk majd semmilyen rendezvényt megtartani, de szerencsésen alakultak a dolgok. Bízunk abban, hogy a szeptemberi hajózás sem marad el. Nagyon óvatosak vagyunk, ezért sem őszre, sem télre nem igazán szervezünk programokat, mert nem tudjuk, mi várható, sajnos teljesen kiszámíthatatlan a helyzet. Annak azonban örülünk, hogy a hétfői vitorlázást sikerült összehoznunk és sok gyermeknek, szülőnek, kísérőnek szereztünk örömet. Reméljük, hogy a szokásos kerekesszékes korcsolyázást meg tudjuk majd tartani a kaposvári jégcsarnokban, illetve szeretnék szervezni egy téli programot is, de minden attól függ, hogy a járvány újra berobban-e az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában