helikopteres növénykezelés

2020.08.28. 09:00

Légicsapást mértek a napraforgó táblákra

Száradás gyorsító vegyszerrel szórta meg a Mezőcsokonya környéki napraforgó táblákat egy mezőgazdasági helikopter. A deszikkálásra azért szükséges, hogy a növény nedvességtartalma minél alacsonyabb legyen. Ezt a fajta módszert egyre kevesebbszer alkalmazzák már.

Marosi Gábor

Több mint négyszáz liter vízzel és vegyszerrel a tartályában, tíz percenként emelkedett a magasba a helikopter csütörtökön délelőtt az egyik mezőgazdasági vállalkozó földjéről. Schauer Rudolf pilóta elmondta: évről-évre kevesebbszer kell ilyen munkát végezniük, ezt a repülési óraszámok is jól igazolják.

Míg az 1980-as években a Somogyban dolgozó hét légijármű, évente háromezer órát töltött a levegőben, addig ma a meglévő három, összesen csak százötvenet. A pilóta hozzátette: dózistól függ, hogy mekkora területet tudnak egy felszállással lepermetezni, de most hét-nyolc perc alatt, hat hektárnyi területre juttatták ki a vegyszert.

Szabó Tibor, mezőcsokonyai családi gazdálkodó megkeresésünkre elmondta: földjein tavaly még helikopterrel végezték el a száradás gyorsító vegyszerezést, idén azonban szárazföldi, úgynevezett hidas permetezést alkalmaznak. Ezzel két centiméter pontossággal tudnak vegyszerezni, hiszen a gépet helymeghatározó rendszer irányítja. A családi gazdálkodó kiemelte: ötven hektáron termeszt napraforgót, idén közepes termésre számít, hektáronként átlagosan három tonnára. Somogy megyében idén összesen 29 503 hektáron termelnek napraforgót.

Csökken a víztartalom, megáll a betegség

Szabó Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei alelnöke elmondta: azért van szükség a deszikkálása, mert a napraforgó természetesen módon nagyon lassan tudna csak kiszáradni, így nem lehetne időben betakarítani. Hangsúlyozta: a permetezés hatására elhalnak a növény zöld szövetei, megszáradnak, majd nyolc-tíz nap múlva le tudják aratni. Hozzátette: azért is fontos a vegyszerezés, mert ha ezt nem tennék meg, akkor aratáskor a nedves napraforgófejek megnövelnék a magok víztartalmát és szárítani kellene a szemeket. Szabó Tamás kiemelte: még egy előnye van a gyorsító folyamatnak, ezzel meg lehet állítani a penészbetegségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában