magyarok kenyere

2020.08.17. 09:18

Minden búzaszem ezt üzeni: összetartozunk

A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem ünnepségének szombaton a csurgói Történelmi Park adott otthont. A somogyi gazdálkodók a tavalyi 25 tonnával szemben az idén 28 tonna búzát ajánlottak fel. A búzaösszeöntés után megszegték az új kenyeret.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

– A mezőgazdaság mindig is jelen volt az itt dolgozók életében – hangsúlyozta köszöntőjében Füstös János polgármester. – Szorgalmas, cselekvő emberek voltak, akiknek a föld mindig is a megélhetést jelentette. Nagyon fontos, hogy időnként visszatekintsünk ezekre a tradíciókra. Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kifejtette: a program bizonyítja a nemzet összefogási képességét és az egymás iránt érzett felelősségvállalást.

Az agrárkamarai tevékenységek közül talán ez az egyik legkedvesebb mindannyiuk számára, hiszen aki egyszer ráérez, mekkora öröm jó dolgot cselekedni, többé már nem tér le erről az útról. Szabó Tamás, a Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetsége) somogyi elnöke kiemelte: ismét túl vagyunk egy aratási időszakon, megtermett az ország kenyere. Jakab István, az Ország­gyűlés alelnöke, a Magosz elnöke hangsúlyozta: a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem tíz esztendővel ezelőtt indult, s csodálatos gondolat volt. Abból indult ki, ahogy a 15 millió búzaszem lisztként keveredve a kenyérben egyesül, úgy egyesül a 15 millió magyar a nemzetben. Rámutatott: a levágott végtagok hiánya ma is sajog. Darabokra tépték nemzetünket, az egyharmadnyi anyaország viszont képes volt újra segíteni a határon túl maradt nemzetrészeket. Talpra állt, megerősödött, kialakította intézményeit, hitet, erőt adott valamennyi magyarnak. Jakab István arról is szólt: a Nemzeti Összetartozás Évében mindent megtettünk azért, hogy a nemzet egyesüljön. S ehhez járult hozzá a Magyarok Kenyere program.

A program tíz éve 10 tonna gabonával indult, a kezdeményezés Kárpát-medencei programmá nőtte ki magát. Tavaly 791 tonna gabona gyűlt össze, idén meghaladja a 800 tonnát. Több mint 5700 gazda adakozott a múlt évben, 2020-ban már 6000-nél többen segítettek.

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a koronavírus-járvány bebizonyította, hogy az a biztos mindennapi betevő, amit helyben termelünk meg. Az új európai uniós fejlesztési ciklusra utalva arra kérte a gazdákat, hogy a termény előállításán kívül a feldolgozásra helyezzék a hangsúlyt. Szászfalvi László országgyűlési képviselő a Magyarok Kenyere programra utalva azt mondta: legfontosabb üzenete a nemzeti, a magyar szolidaritás. – Mi újjá akarjuk építeni a nemzetet – hangsúlyozta. – Újrakezdtük, oly sok próbatétel, gyalázat, nemzeti fájdalom után, de mi képesek voltunk újrakezdeni. S képesek vagyunk újraépíteni a magyar egységet. Ezt szimbolizálja a Magyarok Kenyere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában