a nagy fogás

2020.08.20. 11:30

Nehezebb a hal, mint a horgász

Nem mindennapi fogást tudhat magáénak ifjabb Geszti Miklós, aki már évek óta horgászik nagypapájával. A július végi pecatúra megdöbbentő zsákmányt eredményezett.

Koszorus Rita

Olyan gigantikus fogással büszkélkedhet ifjabb Geszti Miklós, amilyennel csak kevesen bírnak. A mindössze tíz éves horgász különleges fogására édesapja hívta fel figyelmünket. Ő elmesélte, hogy az ifjú pecás csalijára még júliusban harapott rá egy igazi halszörny a gyékényesi tóban.

– Régóta járnak oda nagyapjával horgászni, de tíz kilogramm feletti halat eddig még nem tudott fogni – mondta Geszti Miklós. – Volt olyan, ami szakítással végződött, de akasztással még sosem.

Miklós, amikor látta, hogy kapás van, odaszaladt és bevágott a halnak, majd csónakba szálltak nagyapjával és elindultak, hogy megszerezzék a nem mindennapi zsákmányt. Ezután még fél órán keresztül fárasztották a megtermett kopoltyúst, ami első ránézésre nem is tűnt különösen nagynak. Még ekkor sem kerülhetett elő a szák, hiszen az állat nem akarta megadni magát a fiatal horgásznak. – Ezután még majdnem 25 percbe telt, mire megszákolták és kivitték a partra – mesélte a büszke édesapa. – Messziről csak azt lehetett látni, hogy a csónakot húzza a hal. Mindenki meglepődött rajta, hogy egy kisfiú ekkora halat tudott fogni. Már maga az is szinte hihetetlen, hogy ekkora ponty horogra akadt. A nagy horgászok négy bottal örülnek, ha 15 kilogrammos halat fognak, az én fiamnak pedig eggyel is sikerült egy közel 30 kilósat kifogni. Persze azt tudtuk, hogy a gyékényesi tóban jóval nagyobb halak is vannak, mint a Balatonban és, hogy nagyon vadak.

A meglepetés a mérlegelésnél következett, hiszen kiderült, hogy egy 29,86 dekagramm súlyú pontyot fogott ki az ifjú horgász. A különleges horgász zsákmányának csodájára jártak a tavon pecázók, aki csak tehette fotón örökítette meg ifjabb Geszti Miklós fogását.

A szákolásban az ifjabb Geszti Miklósnak nagyapja segített, hiszen a hal súlya nagyjából megközelíti a saját testsúlyát, így nehéz lett volna egyedül szárazra vinni a zsákmányt. Édesapja elmondása szerint, fia nagyon tehetséges pecás. Ezt bizonyítja az is, hogy édesapja legnagyobb hala egy 19 kiló feletti amur volt, amelyet a fiatalabb Miklós magasan meghaladott a gyékényesi ponttyal.

 

Horgászmágnes kapitális halak

Gyékényes legnagyobb nevezetességét a kavicsbányatavak jelentik, köztük a Kotró, 2011-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország kincse kitüntető címet is. A kavicsbányák 1920 óta működnek a település határában, a bányatavak vize pedig olyan tiszta, hogy a látótávolság a víz alatt akár 8 méter is lehet. A tóban ponttyal, amurral, csukával, süllővel, harcsával, sügérrel és keszeggel is találkozhatnak a horgászok, sőt esetenként hatalmas példányok is horogra akadnak.

A víz a kavicsbányászat folytán jött létre, vízszintjét a Dráva és a csapadékmennyiség szabályozza. Gyékényesen az évek során igazi horgászparadicsom alakult ki. A pecások között legendák keringenek a nagy fogásokról, és a vízben lévő kapitális méretű halakról. Ezek vélhetően nem alaptalanok, tekintve a fiatal horgász hatalmas fogását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában