galéria és videó!

2020.08.04. 19:40

Pápai Jocival együtt szálltak bárkába, hogy esélyt kapjanak

Hátrányos helyzetű fiatalok tölthetnek el egy-egy hetet a Magyarországi Református Egyház Bárka táborában. A felekezet eddigi legnagyobb szabású esélyteremtési programja 2018-ban indult, s négy éven keresztül összesen 6500 gyerek táborozhat Balatonfenyvesen és Balatonszárszón.

Marosi Gábor

Látványos műsorral fogadták a sajtó képviselőit kedden délben a tábor résztvevői. Miután a sokak által aláírt Bárka zászlót felhúzták az árbocra, megszólalt a zene, a csaknem kettőszáz gyermek és felnőtt kísérők pedig előadták a tábortáncot. Ezután csoportokban mindenki átvonult a futballpályán felállított sátorba, ahol a köszöntőket követően Pápai Joci énekes, a Bárka tábor jószolgálati nagykövete örvendeztette meg a fiatalokat két dallal.

 

A gyerekek úgy érezték magukat, mintha egy koncerten lennének. A két ismert sláger sorait közösen énekelték Pápai Jocival. Miután véget ért a tíz perces minikoncert a fiatalok hatalmas tapssal és sikollyal fejezték ki köszönetüket. A legtöbbjüknek ez hatalmas élmény volt, hiszen sokaknak – anyagi helyzetük miatt – nincs lehetőségük arra, hogy élőben hallják az énekest. A tábor résztvevőinek nagy része hátrányos helyzetű, mély szegénységben élő fiatal. A megnyitón elhangzott, az elmúlt években volt olyan gyermek, aki életében először a táborban evett csokoládét.

A Bárka táborba az ország szinte minden pontjáról érkeztek gyerekek. Jávor Eszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton él, a táborba pedig első alkalommal látogatott el. Kérdésünkre elmondta: még csak egy napja „szálltak fel” a bárkára, de már látszik, hogy egy összetartó és segítő közösség alakult ki. A fiatalok hat napot tölthetnek el Balatonfenyvesen, ez idő alatt pedig rengeteg élményt szerezhetnek.

Gér András, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa elmondta: a táborban intenzíven foglalkoznak a gyerekekkel, így a kommunikációjuk és a szociális viselkedésük is sokat fejlődhet. Emellett a fiatalok le tudják küzdeni azokat a hátrányaikat, amelyeket a rossz életkörülmények okoznak nekik. Hozzátette: a táborban szeretettel veszik körbe a gyerekeket és hitbeli nevelést is kapnak.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár az eseményen kiemelte: a 2018 és 2021 közötti táborsorozatot 800 millió forinttal támogatja a kormány. A döntéshozók számára ugyanis fontos az esélyteremtés, a táborban pedig erre egy jó módszertant dolgoztak ki a szakemberek – tette hozzá.

Szorgalommal a mélységből is van kiút

Pápai Joci elmondta: amikor a szervezők megkeresték és felkérték jószolgálati nagykövetnek, akkor minden gondolkodás nélkül igent mondott a feladatra. – Többet kapok a tábortól, mint amennyit én adok – fogalmazott az énekes. – Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Bárka táborban írtam meg Az én apám című dalt, amivel hazánkat képviselhettem tavaly az Eurovíziós Dalfesztiválon. Itt nagyon mélyen megérintenek dolgok, ennek ellenére szeretek itt lenni és azt gondolom, hogy komoly feladatom van. A fiataloknak el szoktam mesélni, hogy kis koromban cigánytelepen éltem, de hittel, odafigyeléssel, kellő szorgalommal el lehet érni az álmainkat és itt van előttük egy példa, aki ezt megtette – hangsúlyozta az énekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában