örök kedvenc

2020.08.12. 10:29

Slágerlángos

Miközben feltörekvőben vannak az újhullámos strandételek a Balatonnál és a parti büfékben elérhető kínálat is rég túl van már a hamburger, kolbász, hekk triumvirátusán, úgy tűnik, hogy a lángost a büféforradalom sem tudja, s talán nem is akarja letaszítani a trónról.

Kolumbán Tünde

Talán azért, mert a lángos olyan egyértelmű meghatározójává vált a balatoni nyárnak, mint amilyen a levegő hőmérséklete. Sőt, szinte maga a lángos a nyári szezon fokmérője. A kiindulási pont, ami témaként képes uralni a szezonkezdetet, majd a nyár kiteljesedését. Nem telhet úgy el egyetlen május sem, hogy ne a lángos árak méregetésén át próbálnák egyesek eldönteni, milyen árszínvonalon lehet az adott évben nyaralni, majd a nyár kellős közepén ne vonná le valaki a konklúziót: a lángos átsorolt a luxuskategóriába. Ergo: drága a Balaton.

A klasszikus kelt tészta meg csak irul-pirul a forró olajban

Az olajban sült tészta köszöni szépen, jól van, és ha lenne egyénisége, komótos kelése közben nyugalmasan konstatálná: az idén a nyáron is róla beszélnek a legtöbbet. Mondják, hogy sokba kerül, kétezret is kérnek érte. A lángos meg csak irul-pirul, mert alapállapotában 500-600-nál többre nem tartja önmagát, mint ahogy azok sem, akik áruba bocsátják. Ha az ínyenc vendég libamájat kér a tetejére, akkor persze ne csodálkozzon senki, ha megfekszi a pénztárcáját. A lángos árának mítosza és a lepényt körülvevő egynyári mondák megdöntése már-már feladatszámba megy. Csak írunk és olvasunk róla, ahelyett, hogy jóllaknánk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában