interjú

2020.08.13. 14:00

Tíz éve a nyugdíjas szövetség feje, de sosem bánta meg, hogy ezt az utat választotta

Napra pontosan tíz esztendeje került Somogy legnagyobb civil szervezete, a megyei nyugdíjas szövetség élére Stikel János nyugállományú honvéd ezredes. Tíz esztendő vezetői munkájáról, az ez idő alatt szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

Varga László

Milyen indíttatásból döntötte el, hogy elindul az elnöki tisztségért?

– Az akkori vezető, Klujber László betegsége miatt lemondott, emiatt új választásra került sor. A honvédségnél a civil kapcsolatokért feleltem, később a megyei önkormányzatnál is hasonló munkakört töltöttem be, ezért testhez állónak éreztem a feladatot. Emellett a megyét járva megismertem a nyugdíjasok életkörülményeit is, komoly kapcsolatrendszert sikerült kiépítenem.

Ezek szerint nem volt kérdés, hogy anno megválasztják…

– Nem engem szántak erre a posztra, sőt, még a választásra sem hívtak meg. Jómagam több nyugdíjas szervezet felkérésére indultam, az pedig, hogy én lettem a befutó, döntően az ismertségemnek volt köszönhető. A szavazás előtt felolvasott ajánlásból az is kiderült, hogy az akkori megyei vezetők sem velem képzelték el a folytatást, ezért évekig nem is kaptunk támogatást. Hogy mégis fennmaradtunk, az egyrészt a hajdani elnök, Kovács Lajos által félretett tartaléknak, és a befolyt tagdíjaknak köszönhető.

Gondolom, a támogatás hiánya komoly nehézségeket jelentett.

– A munkához való hozzáállásomat csupán az határozta meg, hogy a lehető legteljesebben tudjak foglalkozni az idősek ügyeivel. Ez így volt akkoriban és ma is. Soha, egyetlen beosztásomat sem anyagi gyarapodásra fordítottam, ezt bárki leellenőrizheti. Ami pedig a támogatást illeti: az évek során egyre többen rájöttek, hogy jó dolgok történnek a szövetség háza táján, ezért érdemes mellénk állni. Ezt felismerték a jelenlegi megyei vezetők is, akik ma már gyakran megjelennek a rendezvényeinken is. Csak a Somogyért Egyesületnek és a megyei közgyűlésnek vagyok tagja, és ahogy azt már sokszor hangoztattam: nekem sincs jobb- vagy baloldali nyugdíjas, csak somogyi nyugdíjas van. József Attila gondolatát, az „érted haragszom, nem ellened”-et pedig úgy értelmezem, hogy mindig valami mellett és nem valaki ellen kell kiállni. Ez a valami pedig számomra mindenkor az emberi értékekből és a nyugdíjasok érdekeiből fakadt.

A tíz év távlatában milyennek látja az összképet?

– Összességében büszke vagyok az eredményeinkre, különösen arra, hogy ma is meghatározói vagyunk a megye kulturális életének, híven ápolva a gazdag somogyi hagyományokat. Sokat dolgoztam azért is, hogy kialakuljon a szövetség mai arculata. Megreformáltuk a szervezetet és a kulturális bemutatók rendjét, saját logót és szignált készíttettünk. A négyféle kitüntetés létrehozásával a legkiválóbbak elismerése mellett azokra is gondoltunk, akik a háttérben végeznek évek óta kiemelkedő tevékenységet, és ilyen módon ismerjük el a külső támogatóink segítségét is. Mindemellett több ezer éltes korú, sokszor magányos embernek is sikerült örömet szereznünk a születésnapi emléklapjainkkal.

Hogyan fogadták mindezeket az érintettek?

– Megértették, hogy ezek fontosak egy önálló szervezet számára, mint ahogy a rend és fegyelem is előnyükre válik. Ma már a megyei gálákon is csendben nézik, hallgatják egymás produkcióit. Az elismerésekkel pedig sokaknak szereztünk örömet, ezáltal is növelve a szövetségünkhöz tartozás érzését.

Mivel nem elégedett, mit csinálna másként, ha újra kezdhetné?

– A nyugdíjrendezés ügyében nem sikerült eredményt elérni, némi sikert csak az jelent, hogy ma már egyre szélesebb körben köszönnek vissza a javaslataim. Nem sikerült megállítanunk a közösségeink elöregedését sem, amiben bár rajtunk kívülálló okok is közrejátszanak, de már előbb meg kellett volna szólítanunk a nem tag nyugdíjasokat és a velük kapcsolatban lévő kívülállókat is.

Visszatekintve az eltelt évtizedre, feltette-e magának a kérdést: megérte?

– Igen, többször is feltettem. A válaszom pedig mindannyiszor igen volt.

Jónak tartja a kormányzat intézkedéseit

Stikel János a koronavírus-járvány után indított nemzeti konzultációval kapcsolatban megjegyezte, hogy számos kérdés érinti az idősek ügyét és a szövetséget is. Úgy véli, az időben meghozott intézkedések, valamint a lakosság, és főleg az idősek fegyelmezettségének köszönhetően nem beszélhetünk valódi járványról, legfeljebb csak esetszám-növekedésről. A szövetség soraiban is komolyan vették a rendeleteket, ami hozzájárulhatott a kevés betegszámhoz megyénkben. Ezzel együtt az idősekben jelentkezhetett az indokoltnál nagyobb félelem, amiben szerinte az is közrejátszhat, hogy nincs egységes vélemény a szakemberek körében sem a veszély nagyságával, sem pedig egy esetleges második hullámmal kapcsolatban. A meghozott rendeleteket jónak tartja, de a mostani helyzetben szigorítaná a magyarok határon történő ki-be közlekedését, és jobban ellenőriztetné a szájmaszk használatát is, mivel ezt eléggé lazára fogták az emberek. Mindezekkel együtt hisz abban, hogy már túl vagyunk a nehezén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában