olajkutak

2020.08.16. 12:00

Új beruházásokat terveznek az elkövetkezendő évekre a MOL-nál

Újabb fejlesztések előkészületei folynak a dél-somogyi olaj- és földgázkincs kitermelésére, és a környéken élők ezt nagy lehetőségnek tartják. Megkerestük a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-t, a válaszukban elárulták: újabb három kutat kötnek rá a vezetékrendszerre az ősszel, és 2022-ig új beruházásokat terveznek a térségben.

K. G.

Megélénkült a munka a Vízvár környéki földgázkutak környékén, kapott információt a szerkesztőségünk erről a közelben élőktől. Három új kút üzembe helyezése várható a közeljövőben, érdeklődésünkre ezt az értesülést osztotta meg velünk Kozma László, Vízvár polgármestere.

Az olajtársaság Magyarország kutatás-termelési egysége Barcs-Babócsa-Vízvár környékén hosszú évek óta folytat kutató- és termelő tevékenységet – közölte a nagyvállalat. Még 2018-ban kezdődött el az a jelentős fejlesztés, ami a 60-as években már megtalált, de eddig csak részben hasznosított Vízvár-Heresznye gáztelepekben, valamint a 90-es években felfedezett Vízvár-Észak gáztelepekben meglévő földgáz kitermelését teszi lehetővé. A beruházás első és második üteme befejeződött, és 2019 januárjában az elkészült gáztermelő technológiát üzembe állítottuk. Még további fejlesztések vannak előkészítési, tervezési fázisban, mert a harmadik ütem indítását 2022-ben szeretnék elvégezni, a munkák tehát folytatódni fognak – ígérte a MOL.

A beruházásban eddig Vízvár és Bélavár térségében gázkutakat képeztek ki – ezek nem új, hanem meglévő kutak voltak, csak a termelésbe állításhoz szükséges munkálatokat kellett elvégezni rajtuk. Vízvár község határában egy kihelyezett gyűjtőállomást létesítettek, a kutak és a központi, babócsai gázüzemtelep között vezetékes kapcsolatokat alakítottak ki. A legnagyobb fejlesztés a Babócsán lévő gázüzemben történt, ahol egy komplett gázfogadó egységet kellett létrehozni és csatlakoztatni a meglévő rendszerhez. A további fejlesztések eredményeként az elmúlt időszakban újabb három földgázkút kialakítása történt meg, ezek csatlakoztatása a vezetékrendszerhez az engedélyeztetési-kivitelezési fázisban van, tervek szerint az ősszel beüzemelik azokat.

Komoly bevételt jelent a településeknek

Az olaj- és gázipari tevékenység speciális ismereteket és szakképesítéseket igényel, ezért rendszereik üzemeltetésébe, karbantartásába helyi munkaerőt csak minimális mértékben tudnak bevonni, felelte kérdésünkre az olajtársaság. Hangsúlyozták, hogy a környéken élőknek az önkormányzatokon keresztül a szénhidrogénipar jelenléte komoly bevételt jelent, hiszen a különböző, beruházásokból, illetve termelési tevékenységekből származó adók jelentős tételnek számítanak az önkormányzatok költségvetésében. A MOL Magyarország foglalkozik a környékbeli egyesületek egyedi elbírálás alapján történő támogatásával is. Példaként tudják megemlíteni az elmúlt időszakban a barcsi önkormányzati tűzoltóság és a barcsi mentőegyesület anyagi támogatását, de a bolhói pihenőpark kialakításában is nyújtottak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában