szentelés

2020.08.17. 20:00

Új pompájában ragyog a hangszerek királynője Balatonfenyvesen

Iván József három évvel ezelőtt Balatonfenyvesen nyaralt a feleségével közösen alapított Rózsaláng kórussal. Bekéretzkedtek a misére énekelni, ám akkor szembesültek vele, hogy az orgonával nincs minden rendben. Iván József már akkoriban javítgatott a hangszeren, ám idén, három hónap alatt tetőtől-talpig rendbe hozta.

Turbéki Bernadett

Iván József Kalocsáról származik. Az érseki székhely szellemisége egész gyermekkorát meghatározta.

– Szüleim nagyon vallásosak voltak, szerették a zenét. A nagyapám kántortanító volt, így nem csoda, hogy már tizenhárom évesen megszereztem a kántori oklevelet – mesélte az orgonaépítő, aki nemcsak javítani tudja a hangszerek királynőjét, hanem akár újat is képes gyártani.

– Kalocsán volt egy mester, aki mellé nyolcévesen elszegődtem „segíteni”. Szerettem fúrni-faragni, így megtetszett. A gimnázium után két évig jártam szakmunkásképzőbe hangszerkészítést tanulni. Vörös oklevéllel végeztem, de úgy érzem, az ezt követő tíz év alatt sajátítottam el igazán a szakma csínját – mondta Iván József, aki olyan időben végezte tanulmányait, amikor az orgona klerikális hangszernek minősült, mint sok más dolog is, ami közvetlenül körülvette. Nem tudott külföldi orgonagyárakban tanulni, emiatt csakis saját magára számíthatott. Mivel úgy érezte, orgonaépítésből nem tudja eltartani családját, építészmérnöknek tanult, és minőségügyi szakértői, valamint környezetirányítási menedzser képesítést is szerzett.

 

– Az orgonaépítés nem egyemberes feladat. Én sem egyedül dolgozom. Volt, hogy hatan is segítettek a munkában, napjainkban négyen vesznek körül – mondta a mester. Asztalos, lakatos, elektroműszerész, hangoló is a team tagja. Az orgonaépítésben jártas utánpótlás azonban jelenleg nem tanul nála.

– Nincs erre irányuló képzés az országban. A Zeneakadémián van ugyan egy elméleti szak, amelyet nem tartok tökéletesnek – mondta Iván József. Felhívta a figyelmet a Pécsi Orgonamanufaktúrára, amelyet az ország legjobban működő társulásának tart: a mesterek külföldi orgonagyárakban sajátították el a tudást.

– Napjainkban luxusnak számít az orgona. A kis falvak plébániáin nem is igazán engedhetik meg maguknak a felújítás költségeit. Aztán nem akad hozzá értő sem, aki játsszon rajta-mondta az orgonakészítő mester, aki Balatonfenyvesen felújította az orgonát, ám az még kérdés, hogy a jövő nyári szezonban lesz-e, aki játsszon rajta.

– Először arról volt szó, hogy csupán egy tisztítást végzünk. Ráfért. A balatonfenyvesi templomban nyáron kitárnak ajtót, ablakot, úgy szellőztetnek. Ezért gyakran tévednek madarak az épületbe. Itt hátul, egy fészket is találtunk, amelyből a madárkák nem találtak ki a templomon kívülre. A sípok között, és azokban találtuk meg a tetemeiket. Ezen kívül rengeteg póktól és rovartól kellett megszabadítani a szerkezetet-mondta a mester, aki a tisztításon kívül új elektromos berendezéssel is ellátta a hangszert. Olyan programozható rendszert építettek bele, amellyel nyolcszor nyolc hangszínt lehet előre beprogramozni. Különböző regisztereket tudnak változatosan beállítani gombnyomásra az úgynevezett „zetzer” segítségével.

– A balatonfenyvesi most egy nagyon jó orgonának számít a programozhatóságával – mondta Iván József, miközben megszólaltatta a hangszert, és megmutatta, hogyan működik a zetzer, amely kézzel, és lábbal is irányítható.

 

Másfél milliós adományból újult meg az orgona

Balatonfenyvesen, a hívek adományainak segítségével, több mint másfél millió forint ráfordításával felújították a Szent Erzsébet templom orgonáját. Egy hangversennyel színesített Szentmise keretében Tomanek Péter áldotta meg a megújult hangszert.

– Istent ünnepeljük, és nem egy tárgyat áldunk meg! – mondta Tomanek Péter, a Székesegyházi esperesi kerület esperese. Hozzátette: Nagyboldogasszony napja után, az Úr szolgálóleánya mellett a hangszerek királynője is méltón dicsőíti Istent. arra buzdította a híveket, hogy az orgona hangjával összhangban énekeljenek imát. Az áldás után felcsendült a dallam, majd a mise után Iván József adott hangversenyt az orgonán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában