erőltetett menet

2020.08.19. 11:30

Üres szobát nagyítóval sem találni már

Elfogytak a szállások Somogy megyében a hosszú hétvégére.

Koszorus Rita

A turisták már hónapokkal korábban bebiztosították maguknak, hogy az augusztus 20-ai hétvégén valamelyik szállodában pihenhessenek.

Évek óta tartó trend a megyei szállodákban, hogy a turisták előre lefoglalják a szobákat az államalapítás ünnepére. Idén pedig öt naposra nyújthatják a pihenést, lévén csütörtökre esik augusztus 20-a. Így tettek azok is, akik a csokonyavisontai Korona Panzióban foglaltak. – Teljes telt ház van – mondta Katz Zoltán tulajdonos. – Nincs is kiadható szobánk október 20-ig. Ha egy-egy lemondás miatt felszabadul, szinte percek alatt el is kel.

Csomagajánlatokkal várták a vendégeket, amelyeket gyorsan el is kapkodtak a turisták. – Mi már május óta 98 százalékos foglaltsággal üzemelünk – tette hozzá a vállalkozó. – Most úgy látjuk, hogy ebben az öt hónapban 9 ezer vendégéjszakával üzemelünk, ami biztosan rekord lesz.

Rekord volt az elmúlt hét hónap is már a beszolgáltatott adatok alapján, hiszen a magyarok hallgattak a hívószóra és inkább a magyar táj szépségeit fedezték fel külföld helyett. Csak júliusban 1,2 millióan pihentek idehaza, míg egy évvel korábban 1,1 millióan.

A balatoni szálláshelyek iránt még nagyobb a kereslet. – Ahogy kihirdetésre került, hogy lehet mozogni és nyaralást tervezni, azonnal érkeztek a foglalások – mondta Kiss Annamária, a zamárdi Hotel Wellamarin marketingvezetője. – Ez a hétvége egyébként is népszerű volt a korábban meghirdetett fesztiválok miatt.

Ezeket ugyan lemondták a vírus elleni védekezés miatt, de mégsem érzik hiányukat a Balaton-parti hotelben. Sok magyar vendég érkezik ezen a hétvégén, de a környező országokból, így Szlovákia magyar lakta területeiről is sokan jönnek.

Hónapokkal korábban lefoglalták már a szobákat a balatonlellei BL Yacht Clubban is. – Valamiért az augusztus 20-a mágikus erővel rendelkezik – fogalmazott Tóth Balázs, ügyvezető. – Ugyanúgy sokan vannak, mint a korábbi években, csak annyi különbséget látunk, hogy kitolódott a szezon. Már látjuk, hogy október végéig lesznek vendégeink.

A vendégkör viszont más lett az idei évben, mondta a turisztikai szakember. Hiszen azok egy része is a tónál üdül, akik egyébként tengerparti nyaralást terveztek. Emiatt jóval kritikusabb szemmel tekintenek a szolgáltatásokra. Valamint sokkal több a szállásokon nyerészkedő szélhámos, akik feketén adnak ki apartmanokat. S egyre gyakoribbak az olyan történetek, hogy az előre utalt összeg ellenében nem hogy szállást nem adnak, de életjelet sem a hirdetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában