nyugodt környezet

2020.09.03. 11:30

Egyre többen költöznek állandó balatoni otthonukba

Szeptemberre a legtöbb nyaralótulajdonos hazatér a Balatonról, de egyre többen vannak, akik állandó lakhelyül választják a tó környékét. A déli parton vegyes a kép: némely település 9 százalékkal is tudta növelni a lakosai számát, míg másutt 5-6 százalékos csökkenést könyvelhetnek el.

Kovács Gábor

Fotó: NemA

A legtöbb balatoni nyaralótulajdonos a nyár végén már összecsomagolt, de egyre többen vannak, akik állandóra maradnak. Magyarország közigazgatási helykönyvének adatai alapján áttekinthető az üdülőterületek népességének változása. A tavaly januári statisztikai számok meglehetősen szórtak, ha a déli partot tekintjük, míg az északin döntő a növekedés. Somogyban a legnagyobb gyarapodást a nyugati medence kisebb települései mondhatják magukénak. Balatonmáriafürdőn, Balatonberényben és Balatonkeresztúron 9-9 százalékkal nőtt a lélekszám, és Balatonlelle is 8 százalékos növekedést ért el. Ha kelet felé haladunk, Balatonszárszó, Zamárdi, Szántód és Siófok 5, Balatonvilágos 4 százalékos növekedését láthatjuk. A veszteségek mentén azt tapasztaljuk, hogy Balatonfenyves 5, Balatonszemes és Balatonőszöd 6-6 százalékkal kevesebb lakót mondhat magáénak.

– A növekedés annak a 8-10 fiatal családnak köszönhető, akik itt telepedtek le – mondta Horváth László, Balatonberény polgármestere. – Olyanok is vannak, akik a nagyszülőktől örököltek ingatlant, és úgy döntöttek, hogy állandóra bejelentkeznek ide. Az állomás mögötti üdülőterületen 106 új apartmant adnak át, és a tulajdonosok közül sokan döntöttek úgy, hogy berényiek lesznek.

Nyugalmas és természetközeli helyet választanak az újak – mondta Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere. A fiatalok mellett a nyugdíjba vonulók is kezdenek új életet a Balatonnál. Kenéz István, Balatonlelle polgármestere elmondta: az apartmantulajdonosokat adókedvezményekkel lehetett rábírni arra, hogy bejelentkezzenek, mert úgy csak 100 forint, míg nem állandó lakosként 700 forint építményadót kell fizetniük négyzetméterenként.

A távmunka növelné az állandó lakosok számát a Balatonnál

Inkább stagnálásnak érzékeli a népességszám 5 százalékos csökkenését Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, aki szerint a balatoni szezonalitás nem használ a népesség megtartásának. Míg a nyári szezonban rengeteg embernek adnak munkát, addig az év többi szakában kevesebb az állandó megélhetést nyújtó munkahely. Az emelkedő lélekszámok mögött az utóbbi évek fejlesztései adhatják a hajtóerőt, de mivel a Balatonnál nincs számottevő ipar, úgy látja, hogy az otthon végezhető távmunka emelhetné a balatoni települések lélekszámát, de ehhez szupergyors internet szükséges. Balatonfenyvesen 2011-ben még 1851-en éltek, míg 2019-ben már csak 1754-en.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában