fotó

2020.09.11. 14:00

Győzelmet hozott a börtönbe zárt égbolt

Somogyi asztrofotós nyerte a greenwichi királyi múzeum által szervezett Nemzetközi Év Asztrofotósa verseny Ember és az Űr kategória fődíját.

Góz Lilla

Fotó: Schmall Rafael

Schmall Rafaelen kívül mindössze még egy magyar fiú jutott be a döntőbe, amelynek díjátadóját a koronavírus miatt online tartották meg. A Technológia Börtönében című képe nemcsak bravúros fototechnikai megoldásával érdemelte ki a zsűri elismerését, hanem témaválasztásával is egy fontos problémára irányítja rá a figyelmet. A nyertes alkotása karácsony másnapján készült, mikor a A SpaceX Starlink műholdjai rendkívül fényesen vonultak át az égbolton. A hosszú expozíciós idővel készített képen a csillagok előterében lévő vékony fehér csíkok valójában kereskedelmi műholdak.

– A vendégségben kiszöktem két süti között és indítottam a távcsövet egy adott égterületre és közben meglepődve, majd elszörnyedve néztük, ahogy a műholdak szabályosan ellepik a Hattyú csillagkép Albireo kettőscsillagát – mesélte a kaposvári asztrofotós. Hozzátette: nagyon örül az elismerésnek, hiszen a világ minden tájáról érkezett több mint nyolcezer képből választotta ki alkotását a szakmai zsűri.

Fotó: Schmall Rafael

– A feldolgozott kép a mai napig elrettentő példa arra, hogy mire lehetnek képesek ezek a műholdseregek, szinte börtönbe zárják az égboltot – jegyezte meg Schmall Rafael. Kiemelte: a műholdak gombamód szaporodnak bolygónk körül, szabad szemmel ugyan nem érzékelhetőek, de kellően nagy számban mérhetően megemelik az égbolt fényességét. A zavaró hatások nemcsak a kutatóknak okoznak kellemetlenséget, a csillagokat pásztázó amatőrök is kénytelenek szembesülni velük. A magyarországi asztrofotós körökben komoly hírnévvel bíró Schmall Rafael kapott már elismerést a NASA-tól és kétszer elnyerte a National Geographic Magyarország Év asztrofotója díját. Képeiből az érdeklődők állandó kiállítást tekinthetnek meg a Zselici Csillagparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában