siklólak

2020.09.25. 11:30

Kígyó potyogott a plafonról, siklók űzték el a családot VIDEÓ

Erdei siklók leptek el egy igali családi házat, melynek lakói kiköltöztek az ingatlanból a kígyók miatt. Elbontottak melléképületeket, megkezdték a nyári konyha födém­ét azért, hogy megtudják, honnan jöttek elő a védett hüllők. Káruk tetemes, de a biztosító nem akar fizetni.

Góz Lilla

– Egy héttel ezelőtt kezdődött a szüleim kálváriája, amikor a házukban több siklót fedeztek fel – mondta el Balogh Zsanett. Az igali származású lány hozzátette: megdöbbenve látták, hogy a fürdőszobába és a nyári konyhába is beköltöztek a siklók. – Először elbontottunk két fa melléképületet, majd megkezdtük a nyári konyha födémjét, de továbbra sem tudjuk, honnan jöhetnek, most kibontjuk a fürdőkádat is – sorolta Zsanett. Édesapja és édesanyja nála és testvéreinél lakik jelenleg a kígyók miatt. Szeretnének a megszokott otthonukba visszamenni, de a hüllők miatt sok munka lett a rendezett házukon.

– Kerestük a biztosítót, közölték velünk, hogy siklóra nem érvényes a biztosítás. Az állatok miatt több bontás is történt, ami nem kevés költséget jelentett a családnak – mesélte Balogh Zsanett. Az elmúlt időszakban az édesapa betegsége miatt minden tartalékuk elfogyott, az újjáépítésre nem maradt. Bíznak abban, hogy az önkormányzat segít nekik. – Januárban újra kellett éleszteni édesapámat, agykárosodást szenvedett és nyugalomra lenne szüksége a gyógyulása érdekében, félünk, hogy állapota javulását visszavetik a történtek.

A család a Duna-Dráva Nemzeti Park őrkerület vezetőjét, Szegvári Zoltánt hívta segítségül, aki vadkamerákkal figyelte az állatokat és többször járt a házban is. – Több tíz erdei sikló jutott be az ingatlanba. Azt gyanítjuk, hogy a falon lévő repedésbe költöztek be, de nem tudjuk, milyen mélyek a járatok – mondta Szegvári Zoltán. A levedlett siklóbőrök a féltetős konyha belső álmennyezete, illetve külső héjazata közül kerültek elő, amelyek 60-100 centis kifejlett példányoktól származtak. A fürdőszobában a kádból, a lambéria alól a földre pottyant fiatal siklókat összegyűjtötte és a településektől távol, kedvező élőhelyen szabadon engedte. Szegvári Zoltán kiemelte: a gondozott, rendezett udvarú ingatlan a falu szélén fekszik, egy patakvölgy felett, környezetében kedvező életterek kínálkoznak a védett hüllőfajoknak is. Az ősz beköszöntével a siklók levedlik bőrüket és magasabban fekvő védett, megfelelő klímával rendelkező üregeket keresnek a téli vermelésükhöz.

– Előfordul, hogy ingatlanokat lepnek el, sokszor észrevétlenül tavasszal távoznak is, jelenlétük nem veszélyes, nem támadnak, nem terjesztenek betegséget, de sokan irtóznak tőlük, a kutyák és a baromfik tartásával távol tarthatók a háztól – tette hozzá Szegvári Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában