SZORAKÉSZ

2020.09.04. 20:00

Kövér: az egyeduralmi törekvések ismét itt vannak előttünk

„Harminc esztendővel ezelőtt abban reménykedtünk, hogy egy olyan új világ születik, amelyben a kommunizmus végleg a hátunk mögé kerül” – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) XXX. országos találkozóján Siófokon.

Marosi Gábor

Siófok, 2020. szeptember 4. Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke, Kövér László, az Országgyûlés elnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet fõigazgatója (b-j) a megalakulásának 30. évfordulóját ünneplõ Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) országos találkozóján Siófokon 2020. szeptember 4-én. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A házelnök kiemelte: az egyeduralmi törekvések ismét itt vannak előttünk. A szabad Magyarország és az üldözötteket összefogó szervezet harmincadik születésnapját ünnepelték, valamint emlékeztek meg az áldozatokra pénteken Siófokon. Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke kiemelte: a szervezet alapító tagjai, sorstársaik, illetve felmenőik szenvedték a legtöbbet a háború után. Többen 8-12 évig voltak fogságban a gulág rabtelepein.

– Édesapám alapította a szervezetet és maga is megjárta a gulágot –fogalmazott Menczer Erzsébet. – Azt a munkásságot próbálom továbbadni, amit ő itt hagyott nekünk örökül; emlékezni és emlékeztetni. Az emlékezetpolitikát olyan irányba fordítani, hogy ismerjük meg a múltat, annak a sötét korszakát és ne feledkezzünk el arról a majdnem egymillió emberről, akit ártatlanul, koholt vádak alapján, vagy ítéletek nélkül hurcoltak el idegen ország lágereibe – tette hozzá.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke emlékbeszédében úgy fogalmazott: a huszadik században a kommunizmus oly módon tört egyeduralomra, hogy elsősorban a különböző társadalmi osztályokat próbálta egymással szembefordítani annak érdekében, hogy így mindenkit alávethessen és uralhasson. Hozzátette: akik a XXI. században törnek egyeduralomra, az embert magát akarják önmagából kiforgatni.

Történelem órán mesélnek a borzalmakról

Menczer Erzsébet kiemelte: amióta lehet beszélni a gulág borzalmairól, azóta felnőtt egy olyan generáció, akik szinte semmit sem tudnak a történelemről. A SZORAKÉSZ feladata, túl azon, hogy ápolják az emberi kapcsolatokat, gimnáziumokban tartanak történelem órákat. Kiemelte: próbálnak minél több mindent tenni annak érdekében, hogy ezt a szörnyű sorstragédiát, ami a honfitársaikkal történt, ébren tartsák. Hozzátette: vannak olyan országok, mint például Kazahsztán, ahol több gulágot is meglátogattak már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában