fizikai munka

2020.09.18. 11:30

Meg kell fizetni, hogy maradjon a dolgozó

Emelkedett a közfoglalkoztatottak száma a nyári hónapokban. A Belügyminisztérium adatai szerint júniusban és júliusban országosan 2800 közmunkást vettek fel, ami meghaladta az előző évi új belépők számát. Van olyan somogyi település, amelyik tíz új embernek adott munkát.

Marosi Gábor

Fotó: ANDRASSY Zoltan

Tavasszal még csak huszonkét emberrel kezdték el a falu csinosítását a babócsai közmunkások, hónapokkal később viszont már harmincketten dolgoztak a településen. Jáger Gábor polgármester elmondta: nagy szükség volt a plusz munkaerőre, hiszen a faluban több parkot kell gondozni, de a temetőt és a nárciszost is rendbe kell tartani.

– A közmunkások nagy része a közterületeken dolgozik – fogalmazott Jáger Gábor. – Négyen viszont a kertben tevékenykednek, ahol krumplit, paradicsomot és hagymát termeltünk. A zöldségeket egyébként már fel is dolgozták, a paradicsomot befőzték, de tettek el lecsónak valót is. Ezeknek a többsége az iskola konyhájára kerül – hangsúlyozta a polgármester.

Jáger Gábor hozzátette, a közmunkások bére az elmúlt években nem változott. A nyolc óráért bruttó 81 530 forint jár, így akinek semmilyen kedvezménye nincs, az havonta 54 217 forintot vihet haza. Akinek azonban három gyereke van, ő majdnem a teljes bruttó összeget megkapja.

A kadarkúti önkormányzat jelenleg huszonhét közmunkást alkalmaz. Tizenöten a közterületek karbantartásért felelnek, a többiek pedig mezőgazdasági és kosárfonó programban dolgoznak. Karsai József polgármester elmondta, ugyanannyi embernek adnak munkát, mint egy évvel korábban, októbertől viszont öt új dolgozót szeretnének felvenni. Karsai József kiemelte, van, aki már három-négy éve a közmunkaprogramban dolgozik, de többen el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

Látrányban tíz közmunkás látja el a napi feladatokat. Kelemen Ferenc polgármester elmondta, a településen bőven akad feladat, de nem vesznek fel újakat. A jelenlegi brigád megbízható, ezért az önkormányzat elégedett mindenkinek a munkájával. Hozzátette, a legtöbben négy éve dolgoznak közmunkásként, de van, aki már kilenc éve.

Többet kapnak, mint egy köztisztviselő

Galácz György Balatonmáriafürdő polgármestere elmondta: már évek óta nem alkalmaznak közmunkásokat, a feladatokat az önkormányzat főállású dolgozói végzik el. A fizikai munkások ugyanazokat a feladatokat csinálják, mint más településeken a közfoglalkoztatási programban dolgozók. Árkot takarítanak, füvet nyírnak és a karbantartási feladatokból is kiveszik a részüket.

– Az állandó munkaerő kiszámíthatóbb és megbízhatóbb – fogalmazott a balatoni település vezetője. –Érettségizett, szakmával rendelkező embereket is alkalmazunk, akiknek jó fizetést adunk. Nálunk a fizikai dolgozók harminc százalékkal magasabb bért kapnak, mint más önkormányzatoknál. Valahol egy köztisztviselő nem keres annyit, mint a mi munkásaink. Van, aki több mint kétszázezer forintot visz haza havonta. Azt gondolom, hogy meg kell fizetni a dolgozókat azért is, hogy itt maradjanak a településen. Sajnos nehéz pótolni őket, ezért mindenkit meg kell becsülnünk – hangsúlyozta ­Galácz György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában