csodanövény

2020.09.04. 11:30

Nem félős embernek való munka: szüretelik a homoktövist Gyugyon

Szüretelik a homoktövist Gyugyon. Csodanövénynek is nevezik, mert minden része felhasználható és fogyasztása révén sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Vastag kesztyűben metsző- és ágvágó ollóval harmincan szüretelik ezekben a napokban a homoktövist Gyugy határában. Egy-egy sorban négyfős brigádok dolgoznak, egy ponyvára 30-40 centis ágakat vágnak, amelyeket egy hűtőházi kalodába öntenek.

– Három–négy éve segítek a növény ápolásában, szúrós ugyan, de könnyű vágni – mondta Léber Gáborné, aki Pamukról érkezett és idénymunkásként dolgozik az ültetvényen. A 400 kilós rakományt traktorral viszik ki a sorok elejére. A napokban kezdték a szüretet, bő egy hét alatt végeznek a betakarítással. Hat éve alakították ki az öthektáros ültetvényt a somogyi faluban, amelyet ökológiai gazdálkodással művelnek.

– A homoktövist nem permetezzük, nincs ismert károsítója, az ültetvényen csepegtető öntözést alakítottunk ki, a sorok között kaszálunk, és szüret után egy tisztító koronaalakító metszést végzünk – mondta Fekete István, az ültetvény tulajdonosa. Hozzátette: a kétéves csemeték a harmadik évben fordulnak termőre. Most a területük felén zajlik a szüret, a többin csak jövőre szedik majd, hogy folyamatosan tudják garantálni a piac számára a homoktövist.

– Magyarországon szinte mindenhol sikeresen termeszthető ez a növény, de vízigényes. Az idén, mivel fiatal ültetvényt takarítunk be, ezért a tavalyi harminc tonna helyett kevesebb termést várunk – mondta a tulajdonos. A homoktövis kilóját a tavalyi két euró helyett idén 1,7 euróért veszik tőlük. Az előrejelzések szerint húsztonnányi homoktövist takarítanak be a szüret végéig.

Ivólé és magolaj is készül belőle

– A homoktövist Nagyrédére szállítjuk, ahol lefagyasztják, majd megtisztítják egy gépsoron – sorolta Fekete István. Három-négy tonnát egy Kecel melletti feldolgozóban pasztörizáltatnak. Ebből 100 százalékos homoktövislé készül és homoktövis-magolajat gyártanak. Több termék fejlesztésén dolgoznak. – A levele, a termése, a magja is jótékony hatású, tele van ásványi anyagokkal és nagyon magas a C-vitamin-tartalma, sokan csodanövénynek is nevezik – sorolta az ültetvény tulajdonosa. Megjegyezte: feleségével minden nap egykupicányi levet elfogyasztanak, és négy gyermekük is megkedvelte.

A lovakat is etették homoktövissel

A homoktövis Ázsiából származik, de világszerte termesztik ennek ellenére kevésbé ismerik. A növénynek nagy a fény­igénye, de jól tűri a hideget, és szinte bármilyen talajon képes megélni. Magyarországon kisebb területeken termesztik a homoktövist, sokan azért hagyják abba a művelését, mert sok kézi munkát igényel. Fekete István elmondta: már az ókorban is ismerték a növényt, valamint annak jótékony hatásait. A tatárok pedig a csaták előtt homoktövist etettek lovaikkal, mert ezt követően jobban tudták terhelni az állatokat és sokkal jobb fizikai állapotba kerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában