hadi adatbázis

2020.09.20. 09:00

Virtuális megemlékezés: világhálóra kerültek háborús hős őseink

Már elérhető az I. világháborúban hősi halált halt, sebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák internetes adatbázisa. A katonahoseink.militaria.hu oldalon összesen több mint másfél millió katona adata szerepel. Az adatbázis szerint Somogyból mintegy 12 és félezren estek el a nagy háborúban.

Marosi Gábor

Hiánypótló, Magyarországon pedig az első és legnagyobb ilyen jellegű történelmi adatbázist készítették el a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai. Kovács Vilmos, az intézmény parancsnoka megkeresésünkre elmondta: nyolc évnyi kutatómunka eredményét tartalmazza az adatbázis. Ehhez a megyei levéltárakból, a temetői kataszterekből, a pozsonyi hadtörténeti levéltárból és Bécsből szereztek hiteles és értékes információkat.

– Ez egy olyan társadalmi adósság, amelyet illik törleszteni – fogalmazott Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. – Amikor 2012-ben készültünk az első világháborús évfordulók, megemlékezések formájára, akkor szembesültünk vele, hogy néhány ezer név kivételével nem tudjuk bemutatni a veszteségeinket. Ezért vágtunk bele ebbe a több évig tartó munkába – tette hozzá.

Az adatbázisban név, rendfokozat, alakulat, alosztály, születési hely és idő, honosság (ország, megye) szerint lehet keresni. Emellett veszteségi típus (halott, hadifogoly, sebesült), helyszín, időpont, valamint temetési hely alapján is beazonosítható egy katona.

– Ez „csemege” lesz a helytörténészeknek is – folytatta Kovács Vilmos. – Ugyanis például a Somogyból, Kaposvárról indult alakulatok veszteségei is pár kattintással elérhetőek a honlapon. Az adatbázis nem végleges, így ha valakinek van még hitelt érdemlő dokumentuma otthon, például halotti anyakönyvi bejegyzése, veszteségi jelentése, azt fel tudja tölteni a honlapunkra. Ezt a történészeink megvizsgálják, majd beteszik a rendszerbe – hangsúlyozta a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

Kovács Vilmos hozzátette: a hét elejétől érhető el az adatbázis, eddig már száznegyvenezren látogattak el a honlapra.

Nem tértek haza

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum adataiból kiderül, hogy az első világháború idején, az egykori Magyar Királyság területéről több mint három és félmillióan vonultak be katonának. A becslések szerint 750 ezren soha nem tértek haza. Hadifogságba 700-800 ezren estek, a sebesültek száma másfél millió volt. A Somogy Temetkezési Kft. adatai szerint a kaposvári Hősök temetőjében 1217 első világháborús katonai sír van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában