növekvő biztonság

2020.10.06. 12:41

A magabiztos fellépés a fő iskolaőri fegyver

A tanévkezdéstől számítva máig három esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek Somogyban. Alig több mint egy hónapja álltak szolgálatba, a munkájuk jellemzően bűnmegelőzési természetű. Céljuk a rend fenntartása, az iskolai erőszak megelőzése.

Kovács Gábor

Egerszegi Kevin édesapja egykor a kaposvári építőipari szakiskolában tanult, emiatt a fiatalember személyesen is kötődik az intézményhez, ezért örült annak, hogy itt kapott állást iskolaőrként. Agócs Attila, a Kaposvári Szakképzési Centrum Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója azt mondta, hatalmas a suli területe, mégis mindenütt feltűnik az iskolaőr.

– Egyértelműen van visszatartó ereje az egyenruhának – állította Agócs Attila. – Iskolaőrünk remekül kommunikál a diákokkal, akik csak néhány évvel fiatalabbak nála. Ugyanakkor távolságot tart tőlük, így kivívta a tiszteletüket. Az iskola vezetését rendszeresen tájékoztatja, ha bármilyen rendbontás lehetősége felmerülne. Szerencsére eddig nem volt szükség a fellépésére.

Szeptember 1-je óta országosan 206 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére, ez elsősorban bűnmegelőzési célzatú figyelemfelhívásban merült ki. Testi kényszert összesen kétszer kellett alkalmazniuk, egyéb kényszerítőeszközre nem volt szükség. Kérésünkre a rendőrség közölte, hogy milyen volt az intézkedések területi megoszlása, Somogyban hányszor lépett fel már az iskolaőr.

Megyénk az egyik olyan térség, ahol eddig a legkevesebbszer volt szükség az iskolaőrök intézkedéseire. Eddig három esetet jegyeztek fel a rendőrségi statisztikák, hasonlóan Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyéhez. Van, ahol ez a szám jóval magasabb: Nógrádban 50, Borsod-Abaúj-Zemplénben 32, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 26. Ha a szomszédos megyéket nézzük, Tolnában és Zalában 11, Baranyában pedig 9 esetben volt szükség az iskolaőrök közbelépésére.

Az iskolaőr a rendelkezésére álló kényszerítőeszközöket csak a legvégső esetben használhatja, ha a saját vagy másvalaki élete, testi épsége veszélybe kerül, hangsúlyozta a rendőrség. Tevékenységét csak az intézmény területén, tanítási időben végzi.

Az első hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy az iskolaőrök fogadtatása kedvező volt a pedagógusok és a diákok körében. A rendőrség kapcsolatot tart az oktatási intézményekkel, és kiemelt feladatként kezeli az iskolaőrök utánképzését.

 

Szolgálati telefonon is riasztható

A Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeinek felében álltak munkába rendfenntartó-munkatársak, akik nemcsak figyelmeztetnek, hanem fegyelmeznek is. Segítséget nyújtanak a diákok beléptetésében, mindenkivel betartatva a járvány­ügyi előírásokat. Kirívó esetek nem történtek, de a magabiztos fellépésük lehet az, ami az erőszakot az iskolák falain kívül tarthatja. Szolgálati telefonjukon is riaszthatják őket, ha baj van. Hasonlóan az oktatókhoz, az iskolaőrök is közfeladatot ellátó személynek minősülnek. A rendőrségnél állnak munkaviszonyban, formaruhát viselnek, van szolgálati igazolványuk és jelvényük, de a napi ügyekben az igazgató irányítja őket. A KSzC vezetése az iskolai erőszak minden formáját elfogadhatatlannak tartja, ezért is üdvözli az iskolaőrök rendszerét. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az igazgatókkal közösen értékeli majd az iskolaőrök munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában