világnap

2020.10.10. 14:00

A tisztelet nem egy napra szól

Október elsején szerte a világon az időseket köszöntötték, míg Somogyban évek óta az egész hónapot nekik szentelve programok sokasága várta a szépkorúakat. Nem lett volna ez másként az idén sem, a járvány miatt azonban a legtöbb helyen elmaradnak a nagyobb rendezvények, de még a helyi megemlékezéseket sem a megszokott formában tartják.

Varga László

Rendhagyó volt a megyei nyugdíjas szövetség idősek napi ünnepsége a múlt pénteken, amelyre csak a kiemelkedő közösségi tevékenységet végzők és a szervezet munkáját régebb óta támogatók kaptak meghívást. Az esemény azért is fontos volt a szövetség számára, mert ez volt az egyetlen alkalom most, hogy az elismeréseket átadják, korábban ugyanis erre a megyei gálákon került sor. Idősek napi köszöntőkkel kezdődött a rendezvény, melyekben Huszti Gábor, a megyei önkormányzat alelnöke, Gyenesei István megyei képviselő és Battyányi Beáta civil referens foglalta össze gondolatait.

A rövid, de érzelmekben annál gazdagabb műsorban az iharosi Hegedűs Jánosné mély átéléssel adta elő a lánya, Vargáné Hegedűs Magdolna Az én nagyanyám című versét.

A vers szerzője nagyanyja emlékét idézi, aki az akkor még gyermek unokájának mesél a régi időkről, felelevenítve a két világháború keserveit és a paraszti élet nehézségeit és örömeit. Emellett arra is figyelmezteti az unokáit, hogy mennyire fontos megbecsülni egyetlen falat kenyeret is. Ma már felnőttként tudja, hogy mennyire igaza volt a nagyanyjának. Ezt gyerekként még nem így gondolta, ezért érzi fontosnak, hogy legalább ma legyen nagyobb alázat az idősek iránt, hiszen egykor mindenki megöregszik és szüksége lesz a segítő kézre.

A különleges verset követő Kaposvári Dalárda az öregkor szépségeire, örömeire fókuszáló műsora életkedvvel és dinamikával volt tele. A folytatásban a szövetség által alapított négyféle elismerést adták át, köztük a „Szövetségben a szépkorúakért” díjat, amit a tízéves elnöki munkájáért Stikel János vehetett át. Elhangzott, hogy már a megválasztása előtt is sokat tett a somogyi idősekért, elnökként megreformálta a szervezetet, szimbólumrendszert és erkölcsi elismeréseket alapított és gyökeresen átalakította a kulturális munkát.

A rendezvény végén az elnök az idősek köszöntésével kapcsolatos gondolatait is megosztotta. Arról beszélt, hogy nem híve a világnapoknak, a szépkorúak köszöntése arra mégis alkalmas, hogy tükröt tartson a társadalom elé, hogy megvizsgálhassák lelkiismeretüket mindazok, akik felelősek az idősek életkörülményeiért, életminőségéért.

– Nem lehet egyetlen napon, de egész hónapban sem bepótolni az elmaradt megbecsülést, szeretetet vagy figyelmességet. Ez az év minden napján jár nekünk, megdolgoztunk érte, megérdemeljük a fiatalabb nemzedékektől – húzta alá. – Szövetségünk mindent elkövet azért, hogy az időseknek legalább egymás között minél több okuk legyen a mosolyra. Ehhez kívánunk a jövőben is hozzájárulni abban a reményben, hogy rövidesen véget ér a járvány és az élet visszatér a régi kerékvágásba – mondta Stikel János, a megyei szövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában