fűtési szezon

2020.10.05. 14:00

Akác és a tölgy a legjobb páros

A fűtési szezon megérkeztét és a tél közeledtét jelzi, hogy néhány somogyi kereskedő akác- és tölgyakciót hirdetett. Van, ahol méterben, aprítva vagy épp kalodában kínálják a téli tüzelőt, rutinos vásárlók terepszemlét tartanak, s gondosan összehasonlítják az árakat. Megéri.

Harsányi Miklós [email protected]

– A koronavírus-járvány második hullámában is szükség lesz tűzifára, ám a vevők egyelőre még nem táraztak be nagyobb mennyiségben – hangsúlyozta Meiszterics László, kaposvári egyéni vállalkozó. – Tanácsos körbenézni, mivel gyanús esetek még mindig előfordulhatnak. Egy árust a napokban telefonon hívtam fel, mivel feltűnően alacsony árat kért a tölgyért. Rögtön száz köbmétert rendeltem, mire az illető lecsapta a telefont. Az ilyen ajánlatokat jobb elkerülni.

A kaposvári kereskedésben jelenleg 17 ezer forintba kerül egy kaloda – 0,7 köbméter – akác. S ugyanennyit kérnek a tölgy és a cser mellett a bükkért is. Meiszterics László azt mondta lapunknak: a vásárlók általában vegyesen kérik a tüzelőt, mert így gazdaságosabb. Az akác ugyanis hamar lángra lobban, de gyorsan leég, ezért kisebb mennyiségben tölgyet és csert is javasol, melyek fűtőértéke kedvezőbb.

Duka Enikő, egy nagyatádi építőanyag-kereskedés ügyvezetője azt mondta: volt olyan vevőjük, aki már augusztusban gondoskodott a téli tüzelő beszerzéséről. Ezekben a napokban nincs nagy érdeklődés, nyilván akkor indul meg az újabb vásárlás, ha ismét visszatér a rossz időjárás.

A Sefag Zrt.-nél azt közölték: a legkeresettebb fafajok az akác és a cser. Az utóbbi egy évben a lakosságnak értékesített tűzifa egységára fafajonként eltérő mértékben, 11–17 százalékkal csökkent. Az akác tűzifa köbméterenként 20 300 forint, a bükk 21 ezer, a cser 18 400 forint, az egyéb kemény tűzifa 17 800 forint, az éger, illetve a fenyő 12 700 forint, s ennyit kérnek a hárs és nyár tűzifáért.

 

Talicskával vitte

Egy átlagos méretű, két-háromszobás ház téli fűtéséhez akár tíz kaloda fa elég lehet. Ez 170 ezer forintba kerül, sokan azonban csak egy szoba-konyhát fűtenek, ami olcsóbb. A költségeket az is befolyásolja, hogy a háziak milyen hőmérsékleten érzik legjobban magukat. Meiszterics László szerint még mindig az a legolcsóbb megoldás, ha a vásárló az erdőn veszi meg a fát. Csakhogy ebben az esetben a szállítási költség köbméterenként nagyjából 3000 forinttal növeli a számlát, s a fűrészelésen és a hasogatáson kívül a hulladék – kéreg, fűrészpor – legális elhelyezéséről is gondoskodni kell.

– Akad olyan, aki egészen kis mennyiségben vásárol – mondta. – Volt, aki a napokban két talicskányi vegyes tüzelőt kért, amiért 4000 forintot fizetett. A lakosság egy része kivár, a tüzelőre szánt pénzt minél gazdaságosabban akarja elkölteni, az emberek járvány idején nyilván minden kiadást jól átgondolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában