Járványügy Somogyban

2020.10.28. 20:00

Az őszi szünetben is jár az ingyenes meleg ebéd, van is igény rá

A őszi szünetben is biztosítanak ingyenes ebédet a rászoruló diákoknak a somogyi településeken. A koronavírus járvány miatt a legtöbb helyen az ebédet dobozokban vagy éthordókban vihetik haza az érintettek. Sok családnak nagy segítség, hogy meleg étel kerül az asztalra a szünidőben is.

Góz Lilla [email protected]

Már kora reggel készült szerdán az ebéd a somogyjádi konyhán. Zellerkrémlevest, párizsi csirkemellet, rizst, savanyúságot kaptak a gyerekek. Próbálnak olyan gyerekbarát ételeket összeállítani a szünetben, amelyek könnyen szállíthatóak is. – Hatvan gyerekre főzünk, az ebédet a menzárőól a helyiek éthordóban viszik el, a környező településekre pedig a falubuszokkal szállítják ki – mondta el Pánger Tímea, a Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Ám van olyan település is, ahol biztosítanak gyerekfelügyeletet és helyben fogyasztják el a meleg ételt a diákok. Megjegyezte: az előző évekhez képest nem nőtt az igénylések száma, ugyanakkora mennyiségben főznek, mint az előző szünetekben. – A helyi önkormányzat döntötte el, hogy ki jogosult ingyenes szociális étkeztetésre, mi ez alapján állítjuk össze a napi adagszámot – jegyezte meg Pánger Tímea.

Kaposváron nem éthordókban, hanem műanyag dobozokba tálalva kapják a gyerekek az ebédet. – Tavaly 19, idén eddig 35 gyermeknek kérték az ingyenes étkeztetést – mondta el Sovány Tamás Tiborné Varga Anita, a kaposvári szociális iroda vezetője. Hozzátette: a somogyi megyeszékhelyen korábban kiterjesztették a jogosultságot, így az összes gyermekvédelmi kedvezményezett gyermek kaphat ingyen ebédet. Megjegyezte: a szülők az őszi szünet alatt is benyújthatják még kérelmüket, a jelentkezésnek nincs határideje.

A szünidei étkeztetést 70 kisdiák igényelte a Barcs Város Óvodája és Bölcsődéjétől. A legtöbben a két általános iskolából jelentkeztek ebédért, míg a középiskolákból összesen két diák jelezte igényét, a Szivárvány óvodából pedig csak hárman. A szülők az őszi szünet alatt bármikor kérelmezhetik gyermekük számára a nap egyszeri meleg ételt a barcsi jegyzőnél. Somogytarnócán négy, Drávaszentesen egy kisdiák igényelte az ebédet a szünet idejére, amelyet kiszállít nekik az önkormányzat.

Az ebéd mellé fejlesztés is jár

Gige – Reggel a hivatalba beadják az éthordókat és 54 gyermek számára házhoz viszi a falubusz az ebédet a kaposmérői konyháról – mondta el Bálint Ildikó, Gige polgármestere. Hozzátette: nagy segítség a szünidei ingyenes étkeztetés a helyi családoknak. Megjegyezte: az őszi szünetben kézműves, ügyességi, képesség fejlesztő foglalkozásokat tartanak a gigei gyerekeknek a hivatalban. 2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről, amelyhez a kormány biztosítja a szükséges forrásokat. 2010 óta mintegy háromszorosára nőtt a gyermekétkeztetésre fordított támogatás, 2021-ben országosan már több mint 86 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában