fotók

2020.10.30. 17:30

Benépesül az egykori ruhagyár, költöznek a szeretetotthon lakói

Megnyitotta kapuit a Magyar Pünkösdi Egyház kaposvári idősek otthona. A napokban már megkezdik a lakók a beköltözést, idén várhatóan csaknem negyvenen fognak itt lakni. A jövőben, ha elkészül az épület másik szárnya is száz férőhelyet tudnak biztosítani és terveznek egy óvodát is létrehozni.

Góz Lilla

Izgatottan mutatta azt a szobát Garabon Károlyné, amelybe szeretne költözni. Szombaton és hétfőn végeznek nála koronavírus tesztet, ha mindkét mintája negatív, akkor pakol be az egykori ruhagyár épületébe, amelyben a Magyar Pünkösdi Egyház egy szeretetotthont alakított ki. A 81 éves nyugdíjas pedagógus a közelben lakik, de egészségügyi állapota miatt szeretne otthonban élni.

– Régóta vagyok kapcsolatban az alapító atyával és feleségével, azért döntöttem úgy, hogy beköltözök, mert a negyedikre ugyan még a lábaim bírják a lépcsőzést, de a szívem rakoncátlankodik és többször elvesztettem az eszméletemet – mesélte Garabon Károlyné, aki a megnyitón Túrmezei Erzsébet Csodákra emlékezni jó! versét szavalta el a közönségnek. Idén a tervek szerint közel negyvenen költöznek be a kaposvári szeretetotthonba. – Kaposvárnak fontosak az idős városlakók, nekik köszönhetjük, hogy mi most itt lehetünk, az épületeket, utakat és azt a hitet, hogy ez a város volt valami és lesz is – kezdte köszöntőjét Szita Károly.

Kiemelte: az új kaposvári otthon az egyéni érdekek mellett közösségi célokat is szolgál, a pünkösdi egyház az épületek modernizálásával a város fejlesztésében is részt vállalt. Felidézte az épület múltjának történetét, amikor még a kaposvári ruhagyár sok száz embernek adott munkát.

– Nagy öröm számunkra, hogy egy modern, az idősekhez méltó otthont tudtunk létrehozni Kaposváron – mondta el Kecser István, a Magyar Pünkösdi Egyház főtitkára. Köszöntőjében kiemelte: a jövőben csaknem száz embernek tudnak itt munkát adni. – A tágas szobákat fürdőszobákkal is elláttuk, többségükhöz erkély is tartozik, az egész épület akadálymentesített és minden beköltöző lakónak lehetősége lesz arra, hogy magával hozza bútorait, használati tárgyait – sorolta Óvári Róbert, a kaposvári szeretetotthon vezetője. Hozzátette: az építkezés folytatódik, jövőre szeretnék, ha a többi szárny is elkészülne, így száz férőhelyesre bővülne otthonuk. Továbbá egy saját konyhát és egy óvodát alakítanak ki az egykori ruhagyár épületéből.

Szükség van új férőhelyekre

Hosszú várólistára kell számítania annak, aki idős családtagjának keres állami, magán vagy egyházi idősotthonba helyet. A legfrissebb adatok szerint több mint 55 ezer idős embert gondoznak tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményekben. A somogyi otthonok kihasználtsága is magas, van, ahol két-háromszoros a túljelentkezés. Somogyban a közelmúltban egy kadarkúti otthon nyitotta meg kapuit, ahol huszonhat időset tudnak gondozni. Kaposvár és közvetlen környezetében pedig négy bentlakásos idősek otthona működik. A zselickislakit a katolikus egyház hozta létre, a városban pedig a református egyházi, egy alapítványi és egy városi tulajdonú gondoskodik az idősekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában