nem lázadnak

2020.10.19. 17:30

Döntésképes robotokkal barátkoztak a diákok

Két különleges robottal gazdagodott a kaposvári közoktatás, a nemrég vásárolt készülékeket egy robotikai műhelyavatón mutatták be hétfőn a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumban. A diákok gyorsan megbarátkoztak az új robotokkal.

Kovács Gábor

A két új robot egyike okostelefonnal is irányítható, és képes önálló döntést hozni, hogyan kerülje ki az útjába kerülő akadályokat. Mindez nem játék, hanem az ipari felkészülés része, sőt a hihetetlen tempóban fejlődő technika az új nemzedéknek már természetes.

Fotó: Muzslay P.

Az UR3-as univerzális robot a világ első számú együttműködő robotja, kis méretéből és súlyából adódóan biztonságosan tud az emberrel együtt dolgozni, Linux-alapú szoftvere pedig könnyen és logikusan programozható, ezért oktatási célokra kiválóan alkalmazható.

Fotó: Muzslay Péter

A duális oktatásban szintén jól hasznosítható a MiR 100-as autonóm, új generációs ipari szállítórobot. Mobiltelefonnal is irányítható, és képes önálló döntéseket hozni, hogy merre kerülje ki az útjában álló akadályt. A két robot összesen 26,5 millió forintba került, és a megvásárlásához az önkormányzat, valamint a Kaposvári Fejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. nyújtott segítséget egy pályázat keretén belül.

– Erős helyi gazdaság erős oktatás nélkül nem létezik, ez a műhelyavató pedig csupán a kezdet, mert folytatni fogjuk a fejlesztéseket – mondta köszöntőjében Szita Károly polgármester, aki kifejtette, hogy Kaposvár újrahasznosításának programja a családok jobb boldogulását jelenti.

Fotó: Muzslay P.

– A programozással új dimenziók nyíltak meg a diákok előtt, akik néhány év múlva a város gazdaságát szolgálják – mondta Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja, aki arra utalt: az új szakképzési rendszer az innovációra és a technológiai fejlődésre helyezi a hangsúlyt. A fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jóvoltából a szakképzési centrum eddig összesen 3 milliárd forintot költött beruházásokra és felújítására a 11 iskolájában, ebből 700 millió jutott csak a Gépészbe. Takács Szilvia, a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, hogy öt tanár továbbképzésen ismerkedett meg az új eszközökkel.

Három délelőttöt töltöttek a robotokkal a diákok

A 13 évfolyamos tanulók három napig készültek a bemutatóra. Szabó Richárd Bence gépgyártás technológiai technikusnak tanul, és megosztotta velünk, hogy miből állt a robotok irányítása. A MiR 100-asba először egy térképet ültettek a helyiségről, majd sebességet állítottak rajta, sőt hang és fényjelzésekkel látták el. Szerinte könnyen megtanulható a rendszere. Tóbiás Dávid egyetértett, számára élvezetes volt, hogy a nulláról indulva pár nap alatt idáig eljutottak a tudásban. Úgy vélte, hogy nagy segítség, ha diákok nem a későbbi munkahelyükön látnak először ilyen robotokat, hanem már az iskolában gyakorolhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában