fehér bot napja

2020.10.16. 09:00

Egyre törékenyebb a lélek tükre a gép előtt

Évente több százan veszítik el látásukat hazánkban, s a szemészorvosok szerint egyre több veszély leselkedik látásunkra. Erre is felhívták a szakemberek a figyelmet a fehér bot világnapja (október 15.) alkalmából.

Koszorus Rita [email protected]

20191010 Székesfehérvár Egészségügyi szűrések a Látás Világnapja alkalmából A képen: Szemészeti vizsgálat Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert

A látássérültek legjobb segítője a vakvezető kutya, amelyekből folyton hiány van. A négylábú segítők ugyanis speciális kiképzést igényelnek, mire egy látássérült ember első számú társává válnak.

Ezt a folyamatot az sem könnyíti, hogy a koronavírus-járvány miatt nehézkessé vált a kiképzésük. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány is foglalkozik a segítő ebek képzésével, ahonnan évente mintegy tizenkettő eb áll szolgálatba. Somogyba az elmúlt tíz évben hét ebet adott ki az iskola, jelenleg három Kaposváron, egy Böhönyén és Siófokon szolgál. – Az országban alig több mint 200 vakvezető kutya található – mondta kérdésünkre Mezősi Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Évente 25 kutya áll szolgálatba, a jelenlegi szám tízszeresére lenne szükség.

Az országban 40 ezer látássérült ember él, a vakvezető kutyák képzése pedig nem államilag finanszírozott, az iskolát fenntartó alapítvány magánadományokból működik. Az állam mindössze két-három kutya képzését és nevelését támogatja.

A problémák egyre több embert érintenek, hiszen évente hazánkban több százan, sőt egyes becslések szerint akár hatezren is vannak, akik elveszítik szemük világát. Bazsika Mária kaposvári szemész főorvos szerint, folyamatosan nő a rövidlátó gyerekek száma. A szakember úgy fogalmazott, hogy korunk népbetegségei közé sorolhatók a szemünket érintő problémák.

– Nagyon sokat nézzük a tárgyakat közelről – mondta Bazsika Mária. – Főleg a monitort, telefont és különböző kütyüket. Ez pedig egy olyan állapotot hoz létre a szemben, ami nem normális számára.

Fotó: Shutterstock

Amikor tisztán látunk, a bejövő sugár megtörik a szemlencsén, és az éleslátás központjában egyesül. A szemünk három dimenziót képes érzékelni, márpedig egy monitor csak két síkban látható. Ha sokáig két dimenzióban nézünk a pupilla összeszűkül, és szűkülőgörcsöt kap. A szemlencse nagyon domborodik, és ez az állapot rögzülhet.

Vagyis, ha felnézünk a monitortól, nem látunk tisztán. Megfájdul a fejünk, hunyorgunk, szédülünk.

Rendszeres torna, a szeme világát megóvja

A legjobb, amit tehetünk szemünk megóvása érdekében, ha óránként felállunk a számítógéptől. – Pislogni kell sokat, a szemünket mozgatni jobbra-balra – javasolta Bazsika Mária. – Gyakorlatilag megmasszírozzuk, ahogy csukjuk és nyitjuk, közelre-távolra nézünk.

A monitort ne helyezzük túl magasra, hiszen ha fel kell rá tekinteni, akkor keveset pislogunk és kiszárad a szemünk. Hasznos lehet még a lyukas szemüveg használata is. – Azt az elvet követi, hogy szűkített blendével élesebb a kép – magyarázta a működését Bazsika Mária. Vagyis, ha egy lyukon nézek át, az a beeső fénysugarak oldalsó részét kiszűri, csak a lyukon átjövő fény megy az éleslátás központjába. Akár tévénézéshez is ajánlom.

Hatalmas feladat megérteni a látást

Egy magyar neurobiológus, Roska Botond azon dolgozik Svájcban, hogy a látás visszaállítását célzó génterápiás kísérletet fejlesszenek ki. A feladat roppant bonyolult, hiszen a szem működésének megértése a mai napig nem teljes. – A szemet átültetni nem lehet – mondta a kaposvári szemész. – Olyan milliónyi idegsejttel kapcsolódik a szem az agyhoz, hogy ha azt megszakítjuk, vége a látásnak. A kutatók nanoszinten, sejtszinten próbálkoznak valamivel, biztosan lesz belőle megoldás, csak azt nem tudjuk, mikor. Ha már csodás robotokat készítenek, akkor a retinát is meg tudják óvni. A szem nagyon egyedi szerv, a szivárványhártyában 256 olyan pont van, ami nagyon egyedi, egy ujjlenyomatban csak 40 ilyen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában