mozi

2020.10.22. 09:00

Kaposvárról Hollywoodba: az élet Hab-os oldalán játszik

A Hab című új magyar vígjátékban láthattuk legutóbb Bányai Miklóst. A fiatal színész messzire jutott az egykori Kaposvári Egyetemről, megjárta Hollywoodot is. Jelenleg Budapesten forgat.

Koszorus Rita

Fotó: Koszorus R.

Laza és szerény, ez az első benyomás a fiatal színészről. S ez az érzés egyre határozottabb lett akkor is, amikor már a második mondattal az új filmre, a Habra terelődött a szó.

– Ugyanúgy élveztem a hazai forgatást, mint a külföldieket, élvezetes volt munka, az eredménye pedig a címéhez hűen, habkönnyű – mondta a Kaposváron végzett egykori színészhallgató. – A napokban egy forgatáson találkoztam egy lánnyal, aki azt mondta, nagyon örül, hogy ilyen jó magyar film készült. Ez nagyon jólesett.

A koronavírus-járvány miatt átalakultak a moziba járás szabályai, így a nézőszámok is elmaradnak a korábbiaktól. A színházak is korlátozások mellett működnek. A színészeknek tehát nem könnyű a dolguk manapság. – Aki állandó társulatban dolgozik, annak van némi biztonsága – fogalmazott Bányai Miklós. – Van havi biztos jövedelem, de aki szabad­úszó, annak jóval nehezebb az élet. Nekem hála Istennek az elmúlt évek amerikai munkái és az itthoni munkák megalapoztak némi biztonságot.

Bányai Miklós szerint nehéz eldönteni, hogy idehaza, vagy a tengerentúlon jobb-e dolgozni. Itthon az elmúlt időszakban inkább reklámokon dolgozott, első nagy játékfilmes szerepe volt a Hab című vígjáték. A tengerentúlon ugyanakkor több hollywoodi alkotásban is szerepelt. A kedvence a Dracula-beli munkája volt. – Ott éreztem meg, milyen egy külföldi szuperprodukció részének lenni – mondta.

– Az is nagyon jó volt, hogy egy másik korban játszódott a történet. A stúdióban egy komplett londoni utcát építettek fel annak a pezsgésével. Rég túl vagyok már azon, amit elképzeltem magamnak.

A fiatal színész arról is beszélt: figyelemmel kíséri a Színház és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetet. A Hab stábja ki is nyilvánította szolidaritását a hallgatókkal. – Párbeszédet azelőtt kellett volna folytatni, mielőtt kívülről érkező személyeket neveztek ki az egyetem képviselői véleményének figyelmen kívül hagyásával – fogalmazott. – Ez nem pártpolitikai kérdés, prominens jobboldali személyek is nemtetszésüket fejezték ki a helyzettel kapcsolatban.

Világjobbítók

Bányai Miklós 17 éves koráig versenyszerűen sportolt. Hatszoros utánpótlás-síbajnok volt, pályafutását egy baleset törte ketté. Mint mondta, ezután olyan ürességet érzett, amit csak a színház tudott kitölteni. Iskola után minden nap színházba járt, s egy idő után úgy érezte: azt az élményt, amit kap egy-egy darabtól, színésztől, szeretné átadni a nézőknek. – Azért fontos szerintem ez a szakma, mert az embereket megtanítja, hogy egy másik ember cipőjében érezzék magukat – mondta. – S úgy érzem, ez a világ jobbítását szolgálja.

A fiatalember jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol a harmadik rostáig jutott. Kaposváron Babarczy László, a Csiky Gergely Színház akkori igazgatójának osztályába került.

Az egyetem óta szerepelt többek között a már említett Dracula című sorozatban, de az Emerald City, a Spectral, a Kémek küldetése, és a Can’t have you című nemzetközi produkciókban is feltűnt. Idehaza az Egynyári szerelem, a Bátrak földje és a Korhatáros szerelem című magyar szériákban is láthatták a tv nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában