felelős állattartás

2020.10.08. 19:50

Mások felelőtlensége az állatvédők terhe

Ivartalanítási programot készít elő a kormány. Október elsejétől miniszteri biztos feladata ennek kidolgozása. A somogyi állatvédők szerint nagy a baj, mielőbb szükség lenne központi intézkedésekre, amely jogilag szabályozná az ivartalanítást és forrást is biztosítana a beavatkozásokhoz.

Góz Lilla

áKaposvár | Büszke lehet a belváros a köztereinek szép kivilágítására, a virágos erkélyeire, miközben a külvárosban lassan lépni sem lehet a kóbor kutyák falkáitól.

Fotó: Lang Róbert

– Ezen múlik a Magyarországon élő állatok sorsa, nagyon nagy szükség volna arra, hogy az ivartalanítást központilag támogassák – mondta el Vörös Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány vezetője. Hozzátette: rengeteg felesleges szaporulat érkezik menhelyükre, sokszor ugyanattól a gazdától, és nincs semmilyen eszközük arra, hogy ezt megakadályozzák. – Van egy szűkebb réteg, aki látja, hogy ivartalanítani kell, de náluk anyagiak híján nem történik változás. Segítünk, ahol tudunk, de a mi forrásaink is végesek – jegyezte meg az állatvédő, aki kollégáival jelenleg a siófoki menhelyen 160 kutyát gondoz, köztük sok kölyköt is. – A legtöbbször rossz kondícióban, legyengülten érkeznek kiskutyák hozzánk, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent a többi állat számára – jegyezte meg a siófoki állatvédő.

– A minap kaptam egy hívást, hogy hozzak el hat kitett kiskutyát, valamennyi szuka – mondta el Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület elnöke. – Ha nem lesznek ivartalanítva, több tucatnyi kölyök fog születni. Nyolc éves működésünk alatt pályázati és saját forrásból sok gazdának is segítettünk abban, hogy ivartalanítsák állatukat. Bosszantó, hogy más emberek felelőtlensége miatt cipelnek érzelmi, anyagi terheket az állatvédők, mert a gazda a szaporulattól megszabadul, így nem érdeke, hogy ivartalanítson.

– Központilag kellene kötelezni a lakosságot az ivartalanításra, és szigorúan betartatni, mert látjuk, hogy hiába kötelező a chip, rengeteg kutyában még sincs – emelte ki Boncz Edit. – Egészségügyileg is fontos az ivartalanítás, hiszen különböző betegségek vagy daganatos elváltozások kevésbé alakulnak ki a beavatkozást követően.

 

Több ezer chipes kutya hazatalált

A Vigyél Haza Alapítvány és a MOL közötti együttműködésnek köszönhetően 2018 májusától országszerte ingyenes mikrochip-leolvasókat helyeztek ki a töltőállomásokra. Az eltelt több mint két év alatt 3000-nél is több kutyát hoztak be a kutakra, és közülük csaknem 2000 négylábú volt olyan szerencsés, hogy a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően visszakerülhetett a gazdájához. A tapasztalatok szerint tízből kilenc kutya vidéken tűnik el, illetve több mint 800 elkóborolt kutyának nem volt chipje. A 123 chipleolvasó-helyszín megtalálható a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában