zéró tolerancia

2020.10.12. 14:00

A kevés a több, ha alkoholról van szó

Társadalmi párbeszédet kezdeményezett Nagy István agrárminiszter az alkohollal szembeni zéró tolerancia felülvizsgálatára. A Balatoni Kör az uniós sztenderd, 0,5-ös véralkoholszint bevezetését támogatja, de szigorúbb közúti ellenőrzések mellett. Az autós­oktatók szerint azonban ne igyon alkoholt az, aki vezet. 

Góz Lilla

Nagy István agrárminiszter Villányban egy borfesztiválon vetette fel a zéró tolerancia esetleges lazítását.

– A Balatoni Kör üdvözli, hogy az agrárminiszter társadalmi párbeszédet kezdeményezett az alkohollal szembeni zéró tolerancia felülvizsgálatára, ez egy komoly téma, ami nagy figyelmet és alapos megfontolást igényel több szempont komplex figyelembevételével – mondta el Kardos Gábor, a számos balatoni vendéglátóst és borászt tömörítő Balatoni Kör szóvivője. Hozzátette: hét pontban foglalták össze, hogy szerintük miért érdemes felülvizsgálni a zéró toleranciát hazánkban. – Jelenleg az Európai Unió 27 országából csak négyben van zéró tolerancia, köztük hazánkban is, de a közúti halálozási adataink ennek ellenére rosszabbak, mint a legtöbb uniós országé, ahol magasabb az alkohollimit – mondta el Kardos Gábor.

Kifejtette: javasolják, hogy az EU sztenderd 0,5-ös véralkohol legyen hazánkban is irányadó, viszont akár szigorítsák a szankciókat azoknál, akik ezt meghaladó véralkoholszinttel vezetnek, illetve vizsgálják és büntessék sokkal keményebben a drogok hatása alatti vezetést, aminek az aránya folyamatosan nő évek óta.

Kardos Gábor szerint a zéró tolerancia nem helyettesíthet egy széleskörűbb figyelemfelhívással is járó alkoholstratégiát, aminek elindítására szintén szükség lenne. – A magyar közösségi életben évszázadok óta meghatározó szerepet tölt be a borkultúra, ami identitásunk és gasztronómiai kultúránk elidegeníthetetlen része, ezért nem indokolt és e tekintetben kifejezetten káros, ha ezt teljes tilalom sújtja bármilyen téren – emelte ki Kardos Gábor.

Nagy László egész életében a közlekedés területén dolgozott és nem támogatja a zéró tolerancia feloldását. – Nem tartom jó ötletnek, hogy megengednék a minimális alkohol fogyasztását vezetéskor – mondta el Nagy László nyugállományú vizsgabiztos. A szakoktató hozzátette: igazságügyi szakértőként azt tapasztalta, hogy nagyon sok ittas vezetésből eredő baleset történt, az alkohol hatása fokozta a súlyosabb veszélyhelyzet kialakulását. – Ne adjunk még egy lehetőséget a veszélyhelyzet kialakulására – jegyezte Nagy László.

Autósoktatók: ne igyon, aki vezet

A kaposvári autósoktatók többsége nem támogatja a zéró tolerancia felülvizsgálatát. – Maradjunk a nullánál, nagyon nehéz azt a megengedett ezreléket kontrollálni és egyénfüggő, hogy kinek mi árt meg – mondta el Pohner István autósoktató. Hozzátette: már olyan alkoholmentes italok vannak forgalomba, amelyek szinte ugyanezt az ízt garantálják. – A rendszeres alkoholfogyasztók esetében nem lenne észrevehető egy pohár alkoholos ital elfogyasztása, de aki nincs hozzászokva, annak a reflexeire komoly hatással lenne – mondta el Szita Dezső, az egyik kaposvári autósiskola vezetője. Szerinte sokan átesnének a ló túloldalára, nem tudnák, hol a határ.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a napokban azt közölte, nem tervezi a kabinet a szabályozás módosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában