kaposvári székesegyház

2020.10.14. 17:30

Még tart a székesegyház felújítása, államtitkár ellenőrizte a folyamatot

A munkások nyomába lépett az állványzaton az államtitkár és az országgyűlési képviselő, hogy a templomtorony magasából tekintsék meg a felújítás alatt álló kaposvári székesegyházat. Az idén és jövőre is 500-500 millió forinttal támogatja a kormány, hogy befejeződhessen a beruházás.

Kovács Gábor

Utoljára az 1930-as években esett át felújításon a Nagyboldogasszony székesegyház, akkor festették ki. Az 1886-ban, neoromán stílusban épült székesegyház a harmadik szentély ugyanazon a helyen, ahol eredetileg csak egy sövénytemplom állt. Még tart történetének legnagyobb beruházása, melyre tavaly 1,1 milliárd forintot adott a kormány, az idén 500 milliót, s jövőre megtoldották még félmilliárddal, hogy befejeződhessen a beruházás. Mindezt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkára jelentette be Kaposváron.

Mohai Gábor egyházmegyei főépítész alig győzte felsorolni, hogy mennyi minden átalakul. Külső felújítás zajlik, tetőcsere a templomon és a tornyon, homlokzatfestés, ablakok védőüvegezése. A belső felújítás teljes padlócserével jár, a padlófűtést, az elektromos hálózatot és fénytechnikát korszerűsítik, valamint a szentélyt kibővítik egy új liturgikus térrel. A freskót és a belső díszítést, sőt az orgonát is felújítják, a padokat pedig kicserélik.

– 2010 óta egyik kiemelkedő feladatának tartja a magyar kormány az egyházak támogatását – mondta Soltész Miklós arról, hogy háromezer templomot újítottak fel Magyarországon és a Kárpát-medencében, és 130 új templom épült. Ebbe a sorba illeszkedik a kaposvári székesegyház. Az államtitkár hozzátette: az egyháznak kulturális értékteremtő és megőrző szerepe van, de a közösségépítő hagyomány most veszélybe került a világban.

A megyeszékhely szimbólumának tartott székesegyház újul meg, ahol rengeteg keresztelőt és és esküvőt tartottak a múltban, hangsúlyozta Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője. A környékre még sok egyházi támogatás érkezett, közülük kiemelte a Szent Margit Óvodának juttatott 420 millió forintot.

Gadács és Szólád is támogatásra vár

Soltész Miklós a kaposvári látogatása után Witzmann Mihály országgyűlési képviselővel találkozott, és együtt bejárták a további támogatásra szoruló templomokat. Gadácson kezdtek, ahol az evangélikus templomot tekintették meg, amely a közösségi élet legfontosabb színtere a 85 lelkes kistelepülésen. Ezután Szólád, Kötcse és Teleki katolikus templomaiba látogattak el, ahol Borza Miklós plébánossal egyeztettek. Azon lesznek, hogy a szükségessé vált rekonstrukciókból minél több megvalósulhasson, mondta Witzmann Mihály. Soltész Miklós ígértet tett, hogy ütemezetten sor kerülhet majd a renoválásokra. A kaposvári székesegyház kapcsán megjegyezte, hogy városképi szempontból is gyönyörű lesz az épület, amely azt a kulturális üzenetet hordozza, hogy a régi építők tudását meg kell becsülni, ugyanakkor a felújításokkal a mai munkásoknak és mesterembereknek adnak munkát.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában