telepítés

2020.10.30. 19:30

Most ugrik a potyka a vízbe: tonnányi új lakó a Desedában

Pénteken összesen 907 kiló pontyot szállítottak a Desedára, amivel megkezdődött az őszi haltelepítés, s a horgászok örömére nem rendeltek el tilalmat a tónál.

Harsányi Miklós

– A telepítéshez ideális az időjárás – mondta Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület (KSHE) titkára. – Az orci halastóból hozták a két és három nyaras pontyokat, s a válogatás után indult útnak a szállítmány. A legkisebb példány 90 deka, a legnagyobb 1,4 kiló, s többnyire tükörpontyot helyeztünk ki.

A kétnaposra tervezett munka szombaton folytatódik, a KSHE munkatársai 24 mázsa ponty telepítésével számolnak. Ezenfelül két mázsa csukát, s ötszáz kiló egynyaras süllőt is rendeltek, s újabb tétel az a 76 mázsa ponty, amit az országos szövetség (MOHOSZ) pályázatán nyertek. Kovács Gábor azt mondta: a tavalyihoz hasonló árakon, azaz kilónként 700 forint körüli összegért jutnak a pontyhoz. Ahhoz, hogy a horgászkörökben a Deseda megőrizze hírnevét, szükség van a visszatérő haltelepítésre.

– A koronavírus-járvány ellenére tavasszal és ősszel is az előzetesen összeállított tervek alapján dolgozunk. Azt vettük észre, hogy az utóbbi időben jócskán emelkedett a Desedára látogató horgászok száma – közölte Kovács Gábor. A járvány második hulláma javában tart, ám elmondta, a biztonsági szabályokat betartva jövő héten megtartják a csónakos pergető versenyt, s december elsején a Mikulás kupát is.

Nőtt a forgalom

– Az idén 15 százalékkal nőtt a napi jegyforgalom – mondta Dékány Andor, a Kaposvári Húskombinát Horgász­egyesület elnöke. – A koronavírus miatt négy versenyt töröltünk, ám a pluszbevétel ellensúlyozta a kiesést. Indultunk a Mohosz-pályázaton, a tíz mázsa pontyon kívül 50 kiló süllőt szerzünk be. A halszállítmány értéke csaknem egymillió forint. Az összeg fele támogatás, a többit önerőből fedezzük. Ezenfelül 20 mázsa három nyaras pontyot és 500 kiló keszeget is veszünk, összességében lehet, hogy valamivel többet telepítünk, mint tavaly.

Sikeres projektek

Szabó János, a horgászegyesületek megyei szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: szervezetük is sikeresen részt vett a haltelepítési pályázaton. Ennek köszönhetően az általuk kezelt vízfelületeken, így a Dráva somogyi szakaszán és a Rinyán összesen 20 mázsa pontyot, 400 kilogramm süllőt és tíz mázsa keszeget telepítenek várhatóan a jövő héten. A somogyi szövetséghez 52 egyesület tartozik, s közülük többen indultak a kiíráson, s szinte mindenki nyert. Az előrejelzések kedvezőek, az idő senkit nem szorít, a telepítések előreláthatóan november végéig befejeződnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában