fotók és videó

2020.10.17. 19:30

Nyitott pincék csalták a borkedvelőket a lellei Kishegyre

Kinyitották pincéiket a kishegyi borászok és vendéglátók. A vírushelyzet miatt a Murci fesztivált nem tartották meg, de így sem maradtak a különleges őszi finomságok és újbor nélkül az idelátogatók a hétvégén. A fázósabbakat aszalt szilvás forralt bor melegítette.

Góz Lilla

Fotó: NEMETH LEVENTE

Kaposvárról érkezett barátaival Török István a balatonlellei Kishegyre. Azt mondta: már nem először jár itt, sok borásszal baráti kapcsolatot ápol.

– Minden ősszel ellátogatunk a boros-gasztronómiai rendezvényekre, a legszívesebben a rizlingeket kóstolok meg – tette hozzá a kaposvári férfi, aki Kishegyről gyalog sétált haza lellei nyaralójukba.

Nagy Tamás, a Kiscsárda tulajdonosa pedig csülkös bablevessel készült, amely mellé szilvalekváros kukoricaprószát kínált.

– Már harminc éve itt vagyunk a hegyen, nagy öröm, hogy egyre többen felfedezik és folyamatosan megújul a környezet is – jegyezte meg a vendéglátós.

Kóstolhattunk a mangalicapofa-pörköltet újhagymás galuskával, vagy a rozmaringos bárányt babpürével, desszertnek pedig sütőtökös sajttortát kínáltak. Idén a hagyományos Murci fesztivált nem rendezték meg, de tucatnyi borász és vendéglátós csalogatta a vendégeket finomabbnál finomabb őszi ételekkel és testes borokkal. A fázósabbaknak aszalt szilvás forralt borral és pálinkákkal készültek.

 

– Egy 2020-as Portugieser Roséval készültünk a vendégeknek, de hoztunk Merlot murcit is, amely erjedése a közepén áll és az alkohol tartalma most 5-6 százalék – mondta el Hujber Attila borász.

Hozzátette: a szüret már szinte mindenhol lezajlott, kiváló minőségre számítanak. – Egészséges szőlőt tudtunk leszedni és úgy tűnik, hogy nagyon szép, testes borokat tudunk az idén készíteni, sikerült a mustfok és a sav arányt megtalálni – sorolta Hujber Attila. Hozzátette: jövő héten az Irsai Oliver borukat palackozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában