fejlődés

2020.10.12. 17:30

Szennyvízből nyeri ki a biogázt Kaposvár új telepe

Átadták a megyeszékhely új szennyvíztisztító telepét, amely 140 ezer ember szolgáltatását biztosítja, miután 18 környékbeli település is csatlakozott a korszerű rendszerhez, és a 61-es út melletti telepre hozzák a szennyvizüket. A kormány ösztönzi a kistelepülések szennyvízközmű rendszereinek fejlesztését.

Kovács Gábor

A 30 éve épült, korábbi telep korszerűtlenné és elhasználttá vált, mert a régi rendszer már nem volt hatékony, a beton és acélszerkezetek korrodálódtak, és a szakemberek folyamatosan a műszaki hibák elhárításán dolgoztak. Egészen mostanáig. 2018-ban indult a beruházás majdnem 6 milliárd forint uniós támogatással, és a munkálatok végeztével hétfőn átadták az új szennyvíztelepet. Konferenciát hívtak össze az alkalomból a városháza dísztermébe, mert vannak olyan lényeges beruházások, amelyekről kevés szó esik.

– Kaposvár jövőképéhez tartozik, hogy 2050-re a természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodjon, és a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjen el – mondta köszöntőjében Szita Károly polgármester.

A megújuló energiaforrások új lehetősége vált valóra, mert amíg eddig a szennyvíziszapot a talajba vezették, ezentúl biogázt készítenek belőle, ami a telep és a szomszédos hulladékfeldolgozó energiaellátását biztosíthatja a működéshez. A megnyitón Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára példaértékűnek nevezte a kaposvári önkormányzat környezettudatosságot támogató ötleteit. Hangsúlyozta, hogy eu-s elvárás a környezeti terhelés megszüntetése mellett a szennyvíziszap hasznosítása, és a víztisztítás hatékonyságának növelése. Azonban a magyar falvak 60 százalékában megoldott csak a csatornázottság.

– Ezért a kormány hamarosan külön beruházási alapot indít a 2000 lélekszám alatti településeknek, hogy ennek segítségével fejleszthessék a szennyvíz elvezetési rendszereiket – jelentette be az államtitkár Kaposváron.

A konferencián Kovács Katalin városüzemeltetési és környezetfejlesztési igazgató a város stratégiai céljairól beszélt, majd Szaka Zsolt, a KAVÍZ Kft. ügyvezetője bemutatta az új létesítményt. Kiemelte, hogy az új, automatizált technológia távfelügyelettel működtethető.

Óriási emelkedés a víztisztítás hatásfokában

Már a próbaüzemek alatt láthatóvá vált, hogy jelentős ugrást eredményezett a bevezetett új technológia, mert 90 százalék feletti víztisztítási hatásfokot értek el vele, fűzte hozzá Szaka Zsolt az előadásában. Az eddigi 16 milliméteres léptetőrácsok, amelyeken áthalad a megszűrt víz, most 3 milliméteresre szűkültek. A biológiai medencék 5 ezer köbméteres űrtartalma 15 ezerre nőtt, a levegőztető membránok száma pedig megduplázódott. Fél éves mennyiségű víztelenített szennyvíziszap tárolása vált lehetővé az új telepen, ahol gázmotorok és gázkazánok segítségével nyernek elektromosságot és hőt a sűrített iszapból rohasztott biogázból. Az új beruházásról tartott konferencián részt vett Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője, és Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában