vidám segítség

2020.10.06. 13:07

Szüreti mulatsággal segítettek a csökölyiek

Szüreti mulatságot tartottak a hétvégén Csökölyben. Az eseményhez jótékonysági akciót is csatoltak.

Barkóczy László

Szombaton tartotta éves szüreti felvonulását Csököly.

A településen élők díszes ruhában vonultak végig lovasszekérrel, traktorral, kinek mije volt, a falu utcáin a Civilek Házától indulva. Három fogat, két lovas, és öt jármű vonult fel. Az eseményre látogatókat zsíroskenyér, tea várta, a gyermekek számára pedig légvárakkal, népi játékokkal kedveskedtek. A közös utat követően a Csökölyi Kulturális Egyesület megbízásából készítetett Életkapu átadására is sor került.

Ez egy különleges kupkgyűjtő tároló. Életkapunak nevezték el, hiszen az összegyűjtött kupakokkal a beteg gyermekeknek, családjaiknak szeretnének segíteni. Most Tamás Borika gyógykezelésére gyűjtik a kupakokat.

A szüreti felvonulást szabadtéri szüreti mulatság követte, ahol Bodó Péter húzta a talpalávalót a táncos kedvű csökölyieknek.

Tamás Borika 2011.08.16-án született Tatabányán, természetes úton, problémamentesen. A kórházból kikerülve a szülők nem sejtettek semmit, de hamarosan észrevették, hogy a kislány csak jobbra fordítva tartja a fejét, ezért ezt jelezték az orvos és a védőnő felé. Borika 4 hónapos volt, amikor érdemi kivizsgálásokat végeztek rajta Budapesten. Hamar megállapították, hogy kislány hypoton. Az orvos szűkszavú volt, nem kaptak részletes tájékoztatást a betegségről, de a védőnő tanácsára elvitték a kislányt Mórra, Tatabányától 30 km-re található Dévény tornás szakemberhez. Erre a tornára azóta is folyamatosan járnak, már a családjuk részévé vált a gyógytornász hölgy. Sajnos a tornász nem tudott jó hírekkel szolgálni, Bori a legsúlyosabb esetei közé tartozott. Annyira gyenge baba volt, mikor hozzá került, hogy csak a bőr tartotta össze. Azóta számtalan fejlesztésen vannak túl, rengeteg kezelésen ( 6-7 fajta).

dr. Liptai Zoltán a Szt. László kórház egyik orvosa a mai napig próbálja kideríteni, hogy mi lehet Bori alapbetegsége.

Borika 9 éves, kézen fogva vezetve tud pár 10 métert menni, kapaszkodva feláll, eseti jelleggel pár másodpercig egyedül áll. Sajnos nem beszél, nem tud kanállal enni és nem szobatiszta. Édesanyja mindig azt mondja, hogy egy gyönyörű tiszta lelkű, sokszor hisztis hercegnő, akit 2 testvére és az egész család körbe rajong.

A kislány 6-7 fajta kezelése havonta 130.000Ft-ba kerül. A szülők hosszútávú célja, hogy további fejlesztéseket tudjanak biztosítani kislányuk részére és minél önállóbbá tudjon válni Borika.

A fotókat készítette: Máj-Botos Orsolya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában