balaton

2020.10.22. 17:00

Tartják magukat a tóparti szállók

Húsz százalékos leépítés várható a balatoni szállodákban a következő hónapokban. Erről Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke beszélt. A turisztikai szakember kiemelte, az október 23-ai hosszú hétvégén még elfogadható a balatoni vendéglátóhelyek kihasználtsága, a novemberi és a decemberi foglaltság azonban a 30 százalékot sem éri el.

Marosi Gábor

Drasztikusan visszaesett a hétköznapi forgalom az egyik zamárdi szállodában is, a hosszú hétvégén azonban nem lehet okuk a panaszra. A vendégek eddig már száz szobát lefoglaltak, telt ház várható. Kiss Annamária, a zamárdi hotel kommunikációs és marketingvezetője elmondta, a vendégek többsége Budapestről és más nagyvárosból érkezik. A szálloda csokoládékészítő és csillagászati programmal készül az október 23-ai hosszú hétvégére.

– Ünnepnapokon és hétvégén keresett a hotelünk – mondta Kiss Annamária. – Olyankor utaznak, amikor nem kell szabadságot kivenniük ezért. Mára sokaknak elfogyott a szabadsága. A forgalom-visszaesés miatt szerencsére még senkit sem kellett elküldeni a nyolcvanfős személyzetből. Bízunk abban, hogy januártól megnő a forgalmunk és akkor teljes létszámmal tudjuk majd a vendégeinket kiszolgálni – tette hozzá Kiss Annamária.

Az egyik siófoki négycsillagos wellness-szállodában is telt házra számítanak a hosszú hétvégén, bár a járvány miatt néhány szobát nem adnak ki. Góz Zsófia értékesítési munkatárs elmondta, a vendégeket kézműves foglalkozással, szaunaszeánsszal várják.

Leépítés jöhet

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke lapunknak elmondta, a négycsillagos szállodák kihasználtsága jelenleg 75–80 százalékos, ami a járványhelyzetben igazán jó. Az október 23-ai hosszú hétvégéket olcsóbban adják a hotelek.

– Sok esetben csak két éjszakára foglalnak a vendégek – hangsúlyozta. – Ez összefügg­het a jövedelmekkel és azzal is, hogy kevés a szabadságuk. A többi régióhoz képest a Balatont most többen választják. Az év utolsó két hónapjában azonban a foglaltság nem éri el a 30 százalékot sem. Legalább 35 százalékos foglaltság kell ahhoz, hogy a költségeket elő lehessen teremteni. Ha nem lesz változás, akkor várhatóan 20 százalékos leépítésre kell számítani a szállodaiparban, ami januárban tovább folytatódhat – mondta.

Ezek is érdekelhetik