új utak

2020.10.29. 11:30

Tíz esztendőt vártak a most épülő kerékpárútra a két település lakói

Megkezdték a Nagyberkit és Szabadit összekötő kerékpárút építését.

Koszorus Rita

– Fontos ez nekünk – kezdte Antal Lajos szabadi polgármester. – Mert sokan járnak Nagyberkibe boltba, és elég veszélyes az országúton kerekezni. Amikor pedig a szomszédos településen nem rendel éppen az orvos, sokan átjárnak Szabadiba a doktorhoz.

Tíz éve vártak már a kerékpárútra a két település lakói. Nagyberki és Szabadi a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyert mintegy 110 millió forintos támogatást a tervek megvalósításához. Miután a projektmenedzsment-szervezet, vagyis a Somogy Megyei Önkormányzat megtalálta a tökéletes kivitelezőt, meg is kezdődtek a munkák.

– Most azokat a fákat vágjuk ki, amelyek Szabadi területéhez tartoznak – mutatott a már kitermelt lombosokra Antal Lajos, a leendő bicikliút helyén. – Nem azért vágjuk ki, mert én nem szeretem a környezetet. Csupán arról van szó, hogy túl közel vannak a kerékpárút nyomvonalához, és félő, hogy 5-10 év múlva a gyökerek tönkretennék az aszfaltozást.

 

Van még tennivaló

A temetői út felújítása elkészült, amelyre a Magyar Falu programból kaptak támogatást több mint 4,6 millió forintot. Orvosi eszköz vásárlására is pénzt kapott a település, amely kifejezetten jól jött. Tavaly ugyanis a háziorvos elhagyta a települést, s ezért több eszközt pótolni kellett. Ötmillió forintból készült el a szabadtéri fitneszpark. Külterületi út felújítására is pályáztak, 12,5 millió forintra számít Szabadi. Ebből helyre tudnák hozni a szőlőhegyre vezető utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában