lopkodó kedv

2020.11.23. 14:00

A csokit sem vetik meg a bolti szarkák Somogyban

Bár a koronavírus alaposan átrendezte a boltok forgalmát, a kereskedők most mégis attól tartanak, hogy az ünnepek előtt a bolti szarkák szokásai nemigen változnak.

Harsányi M.

File name :DSC_0079.JPG File size :1.2MB(1240426Bytes) Date taken :2004/12/10 14:12:29 Image size :2000 x 1312 Resolution :300 x 300 dpi Number of bits :8bit/channel Protection attribute :Off Hide Attribute :Off Camera ID :N/A Camera :NIKON D1H Quality mode :FINE Metering mode :Center-weighted Exposure mode :Programmed auto Speed light :No Focal length :18 mm Shutter speed :1/160second Aperture :F6.3 Exposure compensation :0 EV White Balance :Auto Lens :18 - 35 mm F 3.5 - 4.5 Flash sync mode :N/A Exposure difference :0.0 EV Flexible program :No Sensitivity :ISO400 Sharpening :High Image Type :Color Color Mode :Mode I(sRGB) Hue adjustment :3 Saturation Control :N/A Tone compensation :Normal Latitude(GPS) :N/A Longitude(GPS) :N/A Altitude(GPS) :N/A

– A boltosok félnek a kabátos időszaktól, mivel a tolvajok könnyebben elrejthetik az árut – mondta Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője. – Akár dzsekibe vagy nagyobb kézitáskába pakolják az árut, s nyilván nem bukik le minden tettes, ám karácsony közeledtével minden bizonnyal többen kísérleteznek. Szerintem a kisebb üzletekben kevésbé jellemző a bolti lopás, mivel eleve kevés vásárló fér el, s a kollégák átlátják a terepet. Gond főként a nagyobb alapterületű áruházakban fordulhat elő. A kamerák segíthetnek: 5 üzletünkben 15 berendezés figyeli a vevőket.

A tolvajok figyelmét a jobb minőségű italok és márkás illatszerek keltik fel elsősorban, de van, aki nehezen áll ellen az édességnek. Az élelmiszer boltokban épp ezért a prémium termékeket általában olyan polcra helyezik, amit nemcsak a kamerák, hanem az eladók, pénztárosok is szinte folyamatosan látnak. Hatta József hangsúlyozta: bár egyes esetekben a szájmaszk viselete miatt talán nehezebb a tolvaj azonosítása, de nem lehetetlen.

Nagy Tamás, a kaposvári Opti-Cost Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a somogyi üzletekben több száz kamera működhet. A berendezések hatékonyan segítik a munkát, s a vagyonvédelemre költött befektetés már rövid távon megtérül.

Vendl József, a Tabi Coop Zrt. elnöke azt mondta: 15 településen 19 üzletet tartanak fenn, s azzal jó, ha tisztában vannak az elkövetők: minden lopásról jegyzőkönyvet vesznek fel, s megteszik a rendőrségi feljelentést.

Minden kelendő

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság területén tavaly több mint 300 bolti lopás történt. A tulajdon elleni cselekmények döntő többségét szabálysértési értékre követték el, mindössze egy tucatnyi haladta meg az 50 ezer forintos bűncselekményi értékhatárt. Idén januártól november közepéig összesen 200 bolti lopás történt, ezek közül szintén tucatnyi esetben indult büntetőeljárás. Az ellopott tárgyak értéke a pár száz forinttól több százezer forintig terjedt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában