poloska

2020.11.19. 19:40

A levéllábú sem jobb a vándornál

Ismét elkészült Magyarország poloskatérképe, a rovarból van bőven a déli megyékben is. Somogyban nagy a fertőzöttség, az ázsiai márványpoloska, a zöld vándorpoloska és a nyugati levéllábú poloska egyaránt befészkelte magát a kertekbe, otthonokba.

Góz Lilla

Röpködnek a bejárati ajtónál, megbújnak a függönyön, a repedésekben, s ha hozzájuk nyúlunk, azonnal rémes bűzt árasztanak.

– Hazánkban az első egyedeket 2013 őszén regisztrálták a kutatók, azóta országszerte mindenhol elszaporodtak az ázsiai márványpoloskák – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – Az idegenhonos rovar nagyon szapora és agresszív, rajzása alkalmazkodik a növények terméséréséhez. Megszúrja a zöldséget, gyümölcsöt, ahol rothadásnak indul a termés. Hosszú távon a rovar összeszedése a megoldás, de hatékony a csalán-zsurlólé is, amivel le kell spriccelni a poloskát. Vannak már olyan méhekre, emberre nem veszélyes szintetikus szerek is, amelyekkel gyéríthetőek, de teljesen kiirtani nem lehet őket.

Tóth István szerint a lakásban szívesen áttelelnek, ilyenkor úgynevezett biocid készítménnyel kell lefújni őket.

A közelmúltban készült el 14 ezer kitöltő segítségével Magyarország poloskatérképe. A Sokk a rovar nevű közösségi oldalon gyűjtött adatok alapján ma már nincs olyan régió Magyarországon, ahol még ne tűntek volna fel a rovarok. Az ország mintegy 3200 települése közül csaknem 1600-ból jelentettek poloskaészlelést a kérdőívet kitöltők. Baranyában a legnagyobb fertőzöttség a lakosság­arányos észlelések alapján, de nem marad el sokkal tőle Tolna és Békés sem. Somogyban is nagy fertőzöttségről számoltak be. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép. A kérdőívet kitöltők 61 százaléka az elmúlt öt évben észlelt poloskákat, 25 százalékuk tavalytól. A Bábolna Bio Kft. a poloskafelmérést időről időre szeretné megismételni, hogy információhoz jussanak a rovarfajok terjedéséről a lakossági megfigyelések alapján.

A poloskáknak nincs természetes ellenségük, szaporodásuk megállíthatatlan, sötét rekesz és porszívó a jó fegyver ellenük.

– Nagy mennyiségben szállítanak árut Délkelet-Ázsia és Európa között és ennek köszönhetően egyre több rovarfaj került hozzánk, úgy terjednek, mint a koronavírus – mondta el Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója. Az entomológus hozzátette: a poloskák könnyen alkalmazkodtak a mérsékelt övi éjhajlathoz, így megtelepedtek hazánkban is, egy nőstény akár 100–200 petét is tud rakni. Kiemelte: a poloskáknak hazánkban nincs természetes ellenségük, ezért megállíthatatlan a populáció szaporodása. – A sötét meleg tárgyakon keresnek búvóhelyet, csapdázásuk úgy lehetséges, hogy egy fekete rekeszt, vagy rongyot teszünk ki, ahol összegyűlnek és utána el kell taposni a poloskákat, a lakásban pedig a porszívót ajánlom ellenük – osztotta meg a házi praktikáját Ábrahám Levente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában