közös erő

2020.11.22. 14:00

A szívükben él és lüktet a falu: minden nap együtt dolgoznak az andocsiakért

Az andocsi önkormányzat hosszú évek óta folyamatosan fejleszti a települést. A képviselő-testület célja az, hogy a falu működtetésébe minél több olyan fiatalt vonjanak be, akik Andocson születtek és itt is képzelik el a jövőjüket. Már most is több andocsi fiatalnak adnak munkát a faluban.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A három év alatti fiatalok gondozására is nagy hangsúlyt fektetnek a településen. Önálló védőnői szolgálat működik Andocson, a feladatokat egy főállású védőnő látja el. Emellett a szakemberek már dolgoznak a baba-mama szoba kialakításán, ahol klubot létesítenek majd, így a kismamák és gyermekeik egy közösséget alkothatnak, a szülők megbeszélhetik problémáikat és hasznos tanácsokkal is elláthatják egymást.

Az 1100 lelkes Andocson 46 három év alatti gyermek, 44 óvodás és 110 iskolás él. A településen kétcsoportos óvoda működik, ahol nemrég tornaszobát alakítottak ki, hamarosan pedig a Magyar Falu Program keretében a játszóudvart is korszerűsítik.

– Nyolcosztályos iskolánk van, erre nagyon büszkék vagyunk – mondta Werner Józsefné, Andocs polgármestere. – Három évvel ezelőtt ezeregyszáz négyzetméteres tornacsarnok épült az iskola mellé, a tervek szerint pedig négy új tanteremmel is bővül majd az intézmény. A hozzánk járó diákok a művészetoktatás keretében néptáncot tanulnak. Ez azért fontos, mert a gyerekek megismerik a hagyományainkat, gyökereinket és fejlődik a magyarságtudatuk. A képviselő-testület nagy hangsúlyt fektet a fúvószene oktatásra is. Erre a saját költségvetésünkből biztosítunk egy tanárt, akinek fizetjük a bérét és az egyéb költségeit. Tabról jár át hozzánk Sternóczky László igazgatóhelyettes, aki jelenleg 15 gyermeket oktat.

– Nem engedjük el a fiataljaink kezét – folytatta a polgármester. – Nyomon követjük azokat a gyerekeket, akik befejezték az általános iskolát. Igyekszünk minél több munkahelyet biztosítani a leérettségizett, illetve a felsőoktatásban végzett fiataloknak. Őket visszavárjuk az intézményeink működtetéséhez, illetve az önkormányzati feladatok ellátáshoz. Ez azért fontos, mert hisszük és valljuk, hogy aki Andocson nőtt fel, felnőttként sokkal jobban dolgozik majd Andocsért. Részt vesz a közösségi munkában és a közösségi életben is – hangsúlyozta Werner Józsefné.

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában