Járványügy Somogyban

2020.11.24. 09:00

A vírus a gép elé űzte a szerencse kihívóit

Az online szerencsejáték lehet a vírushelyzet nagy nyertese, miután a bezárt szórakozóhelyek miatt az este otthon ülők közül sokan unalmukban is szerencsét próbálnak.

Kovács Gábor

A világjárvány miatt egyre többen vágynak arra, hogy online játékkal törjenek ki a vírus okozta otthoni elszigeteltségből. Egy friss tanulmány arról számolt be, hogy 2000 játékost megvizsgálva kiderült, háromból egy regisztrált új játékosként július óta. Amióta itt a vírus, a korábbi 23 helyett már 34 százalékuk fogad hetente négynél többször, közölte az ausztrál ABC hírcsatorna.

A játékban ragadni és sokat kockáztatni azonban nem veszélytelen, hiszen az interneten is könnyen kialakulhat játékfüggőség.

A nágocsi Reménység Rehabilitációs Házban szenvedélybetegeket igyekeznek megszabadítani a függőségtől. Nemrég kezelték két online játékfüggőt és máris két másik páciens vár kezelésre. A terápia sokat segíthet abban, hogy megváltozzanak.

– Az online játék egyáltalán nem veszélytelen, mert régen a félkarú rabló miatt el kellett menni a kocsmába, a póker vagy a rulett miatt a játékterembe, de most már minden könnyen elérhető az interneten, és az online sportfogadás is elképesztően virágzik – értékelte a helyzetet kérésünkre Horváth Gábor, a Reménység Rehabilitációs Ház szakmai vezetője. – A karanténos időkben az emberek bezárva, több frusztrációt megélve még inkább keresik az olyan feszültségoldó tevékenységeket, mint a játék.

– Külön veszélyforrás, hogy a szenvedélybetegek esetében a legtöbb öngyilkos a játékfüggők közül kerül ki – folytatta Horváth Gábor. – Ugyanis egy online játékfüggő pár óra alatt el tudja játszani egy családi ház árát, majd a kétségbeesés és feszültség elvezethet az öngyilkosság gondolatához.

A videojáték is okozhat függőséget

Tavaly május óta a WHO kinyilvánította, hogy a videojáték is okozhat függőséget, nemcsak az online szerencsejáték, hívta fel erre a figyelmet a szakértő, aki szerint rendkívül sok online típusú játék van. Ezek a játékok sokat fejlődtek, mert 30 évvel ezelőtt más volt a szituáció egy régi számítógép előtt ülve, ám a mai játékoknak már a demója is erősen beszippantó hatású, amelynek ki vannak téve az egészen fiatalok is.

Az e-sport is egyre népszerűbb, három hónap alatt hetente 10-11 ezer fogadó játszott meg valamilyen e-sport-eseményt.

Inkább online fogadnak a lottóra is

A járványügyi helyzet hatására jelentős elmozdulás indult meg a hazai lottófogadók körében a digitális csatornák felé, egyre többen választják az SMS-Lottót, az Okoslottó applikáció letöltését, illetve az internetes fogadási lehetőséget. Az Okoslottó alkalmazásban a legnépszerűbb játékok közé az Ötöslottó, az Eurojackpot, valamint a Puttó tartozik. Emellett a társaság sok papíralapú sorsjegye elérhető és játszható digitális felületeken is. A bevezetés első fázisában 9 sorsjegy online változatából választhatnak a játékosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában